Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläkeyhtiö Varma ylittää vain niukasti tuottotavoitteen

Suomen suurimman eläkeyhtiön tuotot riippuvat vahvasti pörssien rallista.

Talous
 

”Sijoitustulos on lopulta hyvin paljon osakemarkkinoiden varassa”, varatoimitusjohtaja Reima Rytsölä myönsi Suomen suurimman eläkeyhtiön Varman tulosjulkistuksessa torstaina.

Tämän huomasi yhtiö itse, sillä sen sijoitusten tuotto 2015 putosi 4,2 prosenttiin viime vuonna. Vielä toissa vuonna Varma teki 7,1 prosentin tuloksen ja 2013 yhdeksän prosentin sijoitustuloksen.

Samalla Varman vakavaraisuus tuli ensimmäistä kertaa alaspäin sitten vuoden 2011. Myös Varman kokonaistulos, 164 miljoonaa euroa, oli ensimmäistä kertaa negatiivinen vuoden 2011 jälkeen.

Tappiollinen kokonaistulos johtuu siitä, että vastuuvelalle hyvitettävä korkovaatimus ylitti sijoitusten tuoton. Vielä vuonna 2014 Varman kokonaistulos oli 1 223 miljoonaa euroa plussalla.

Tästä kaikesta voi syyttää osakemarkkinoita, jotka putosivat rajusti alkuvuodesta ja kesällä. Varman sijoitussalkusta osakkeissa oli viime vuoden lopulla ennätykselliset 45 prosenttia.

Silti osakkeet tuottivat salkussa parhaiten eli 8,8 prosenttia, mutta korkosijoitukset menivät 0,4 prosenttia tappiolle.

Vahvuudet

Varma kestää osakemarkkinoiden heilahtelut ja matalien korkojen ajat hyvin. Yhtiön vakavaraisuus on vahva, eläkeyhtiöiden parhaimmistoa.

Yhtiön ylimmällä johdolla on vankkaa osaamista sijoitusmaailmasta eikä liian isosta riskinottohalukkuudesta ole näkynyt merkkejä – ainakaan vielä.

Heikkoudet

Nykymuotoinen, 1999 syntynyt Varma on saanut 17 vuodessa sijoituksille reaalituottoa keskimäärin 3,8 prosenttia vuodessa. Yhtiö on niukasti 3,5 prosentin reaalisessa tuottotavoitteessa.

Varaa repsahduksiin ei ole.

Tulevaisuuden näkymät

Jos osakekurssien pitkä noususykli on tiensä päässä, sijoitustuottoja on vaikea löytää.

Varma sijoittanee entistä enemmän kiinteistöihin ja riski- eli hedgerahastoihin. Ministeriö ei kuitenkaan varauksetta kannata hedge-sijoittamista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat