Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ydinvoiman kompurointi jatkuu vielä useita vuosia

Teollisuuden Voima haluaisi varmuuden, ettei Arevan ja EDF:n fuusio viivytä lisää Olki­luoto-3:a.

Talous
 
STAFF / Reuters
Olkiluodon ydinvoimalan kolmosreaktori kuvattuna viime vuoden tammikuussa.
Olkiluodon ydinvoimalan kolmosreaktori kuvattuna viime vuoden tammikuussa. Kuva: STAFF / Reuters
Fakta

Myöhästyvä voimala

 Areva alkoi rakentaa Eurajoelle Olkiluodon kolmatta reaktoria 2005. Valmista piti tulla 2009, mutta tuoreessa arviossa maali on vuoden 2018 lopussa.

 Areva arvioi, että laitoksen kustannukset paisuvat noin yhdeksään miljardiin euroon, yli kolminkertaisiksi alkuperäisestä budjetista.

 Areva ja TVO ovat kiistelleet julkisesti siitä, kenen syy viivästyminen on. Kumpikin vaatii toiselta yli kahden miljardin euron korvauksia.

Ranskalaisten kaavailema ydinvoimateollisuutensa uudelleenjärjestely huolestuttaa Teollisuuden Voimaa (TVO).

TVO:ssa pelätään, että Olkiluodon kolmosyksikön valmistuminen voi myöhästyä edelleen ja että laitoksen käyttöönotto siirtyy vuodesta 2018, jonka voimalaa rakentava Areva on asettanut maaliksi.

”Olkiluodossa työt ovat edistyneet viime vuonna hyvin. Laitos alkaa olla viimeistelyä vaille valmis. Siksi olemme seuranneet hyvin tarkasti, mitä Ranskassa tapahtuu ydinvoimayhtiöissä”, sanoo TVO:n hallituksen puheenjohtaja Lauri Virkkunen.

Järjestelyjen osapuolina Ranskassa ovat valtio ja kaksi valtion enemmistöomistuksessa olevaa yhtiötä: Areva ja EDF.

EDF on maailman suurin sähköntuottaja. Sen hallinnassa ovat kaikki Ranskan 58 toimivaa ydinvoimalaa. Viime vuosikymmenen alussa EDF:stä tuli yrityskauppojen jälkeen suurin sähköntuottaja myös Britanniassa.

Areva valmistaa ydinvoimareaktoreita ja toimittaa ydinvoimaloille polttoainetta.

Kumpikin yhtiö on kärsinyt vuonna 2008 kärjistyneen finanssikriisin jälkeen raskaasti. Isompana yhtiönä EDF on pärjännyt jotenkuten, mutta Areva on ajautunut konkurssikypsäksi.

Arevaa eivät paina vain Olkiluodosta luvassa olevat usean miljardin euron tappiot. Se on epäonnistunut myös kansainvälisissä yritysostoissa ja uraanin louhinnassa Afrikassa.

Ratkaisuna Ranskan valtio haluaa siirtää Arevan reaktoritoiminnan EDF:lle ja jättää Arevalle ainoastaan uraanin hankinnan.

EDF suostuu fuusioon, mutta vain jos ”Olkiluodon riskikeskittymä” jätetään kaupan ulkopuolelle. Se ei halua ottaa tappiopesää riesakseen.

Ranskan mediassa on puhuttu erillisestä ”roskapankista”, jonne Olkiluodon projekti tappioineen siirrettäisiin.

Mahdollista on myös, että Olkiluoto jää edelleen Arevalle, vaikka reaktoriliiketoiminta siirtyisi resursseineen EDF:lle.

TVO:n Virkkusen mielestä on Olkiluoto-3:n kannalta vaarallista, jos sopimusvastuut erotetaan resursseista ja päätösten teosta.

”Enkä puhu vain rahoituksesta vaan myös henkisistä resursseista, kuten henkilöstöstä ja osaamisesta”, hän muistuttaa.

Virkkunen sanoo, että tilaajan ja toimittajan välinen keskusteluyhteys toimii hyvin kaikilla tasoilla, työmaalta yhtiöiden johtoon. Hänestä olisi suuri vahinko, jos Olkiluoto-3:n työmaan eteneminen vaarantuisi vastuun pallottelun takia.

Olkiluoto-3:n valmistumisessa ei ole Virkkusen mielestä vaakalaudalla ainoastaan ranskalaisen vaan koko länsieurooppalaisen ydinvoimaosaamisen maine. Siksi hän uskoo, että osapuolten intresseissä on saada laitos valmiiksi.

”Tässä on paljon pelissä. Korealaiset, kiinalaiset ja venäläiset ovat kärkkymässä laajempaa jalansijaa ydinvoimamarkkinoilla, joilla on Pariisin sopimuksen jälkeen maailmanlaajuisesti lupaavat näkymät.”

Olkiluoto-3-projektin johtaja Jouni Silvennoinen sanoo, ettei yhtiöjärjestely ole näkynyt Olkiluodon työmaalla Eurajoella millään lailla. Sekä voimalan toimittaja että tilaaja ponnistelevat sen puolesta, että laitos kytketään valtakunnalliseen verkkoon vuoden 2018 lopulla.

”Kaikki tarvittavat osat ovat nyt paikalla automaatiolaitteistoa myöten, ja aikataulun mukaan mennään.”

Ranskan talousministeri Emmanuel Macron kehotti äskettäin Arevaa ja TVO:ta sopimaan korvauskiistansa. Osapuolet hakevat kansainvälisessä välimiesistuimessa toisiltaan usean miljardin euron korvauksia.

Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) on torjunut esityksen, että Suomen valtio tulisi osapuolena mukaan ratkaisuun.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat