Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fennovoima-urakoijat tarkassa seurannassa

Talous
 

Kaikista Suomen ydinvoimahankkeista Fennovoiman projekti Pyhäjoella on luultavasti saanut eniten julkisuutta, vaikka ydinvoiman lisärakentaminen on aina synnyttänyt otsikoita.

Fennovoiman tiukka mediaseuranta jatkuu, vaikka vasta alustavat työt ovat käynnistyneet ja valtioneuvoston rakentamislupa on luvassa loppukesällä vuonna 2017.

Oululainen sanomalehti Kaleva sai tammikuussa tietää, että Fennovoiman pääurakoitsija Titan-2 on maksanut työmaapalkkoja aliurakoitsijoille myöhässä.

Pyhäjoen ydinvoimala aiotaan rakentaa eri tavalla kuin Olkiluoto-3, osin Olkiluodon kokemuksista johtuen.

Fennovoima ei tilannut laitosta venäläisiltä ”avaimet käteen”-periaatteella, vaan se johtaa projektia itse. Laitoskoneiston toimittaa Rosatom ja työmaan pääurakoitsijaksi valikoitui Titan-2.

Titan-2 on Rosatomin yhteistyökumppani Venäjältä Pietarista, jossa se urakoi Sosnovyi Borin uutta voimalaa. Se on samaa tyyppiä kuin Fennovoiman tilaama.

Voimala on myöhässä useita vuosia. Rosatom vaihtoi siksi viime vuonna urakoijaa ja antoi tehtävän Titan-2:lle.

Vaikka Titan-2 on tullut siis Pyhäjoelle Rosatomin kyljessä, Fennovoima on vastuullisena tilaajana tutkinut sen kelpoisuuden.

Fennovoima vakuutti Ylelle, että Titan on vakavarainen yhtiö, jolla on yhteydet maan korkeimpaan johtoon. Muu tuskin onkaan mahdollista ottaen huomioon Rosatomin merkityksen valtionyhtiönä Venäjällä.

Suomalainen rakennusyhtiö SRV ilmoitti viime vuoden syksyllä, että siitä tulee Fennovoiman osakas ja samalla Titan-2:n apulainen projektinjohdossa työmaalla. SRV:n tehtäväksi kaavailtiin suomalaisten aliurakoitsijoiden kaitsimista.

SRV:n ja Titanin välinen sopimus on vielä tekemättä, mutta aikaa on ainakin koko meneillä oleva vuosi.

Vaikka maansiirto- ja perustustyöt Pyhäjoella ovat jo käynnissä, rakentamisluvan käsittely on virkamiesten mukaan aito selvittelytilanne, joka voi päätyä ensi vuoden kesällä myös hylkäävään päätökseen.

Tärkein selvittelijätaho on nyt Säteilyturvallisuuskeskus Stuk. Poliittisesta väännöstä on siirrytty teknisiin ja turvallisuuskysymyksiin.

Ydinenergialaki määrittää, että työmaalla saa tehdä alustavia töitä, mutta ei mitään peruuttamatonta. Tarvittaessa alue pitää pystyä ennallistamaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat