Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alumiiniveneillä kohti Venäjää

Yamaha aikoo viedä Buster-veneitä Venäjän markkinoille.

Talous
 
Juhani Niiranen / HS
Yamahan veneilyyn liittyvistä toiminnoista Euroopassa vastaava toimitusjohtaja Katsuya Iida istui Buster-veneessä Vene 16 Båt -tapahtumassa perjantaina.
Yamahan veneilyyn liittyvistä toiminnoista Euroopassa vastaava toimitusjohtaja Katsuya Iida istui Buster-veneessä Vene 16 Båt -tapahtumassa perjantaina. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Yamaha Motor Europe aikoo säilyttää alumiiniveneitä valmistavan Busterin tuotantoa Suomessa, arvioi yhtiön veneilyyn liittyvistä toiminnoista Euroopassa vastaava toimitusjohtaja Katsuya Iida.

”Buster on tunnettu valmistaja Suomessa. Siellä on lahjakkaita ihmisiä, joista me haluamme pitää kiinni. Liiketoimintakaupoissa ei ole kysymys pelkästä liiketoiminnasta vaan myös hyvien työntekijöiden saamisesta. Integroimme Busterin Yamahan organisaatioon, mutta emme ole siirtämässä sitä pois Suomesta”, Iida sanoo.

Iida vieraili Helsingin Messukeskuksessa perjantaina alkaneilla Vene-messuilla.

Monialayhtiö Fiskars myi veneliiketoimintansa muun muassa perämoottoreistaan tunnetulle Yamaha Motor Europelle vuodenvaihteessa toteutuneessa kaupassa.

Kauppa käsitti kaikki Inhan tehtaiden osakkeet, Busterin tuotemerkin ja tehdaskiinteistön Ähtärissä. Inhan tehtaat valmistaa Buster-alumiiniveneitä. Lasikuitua sisältävät Buster-veneet valmistetaan Puolassa.

Buster ja Yamaha ovat tehneet yhteistyötä jo ennen toteutunutta liiketoimintakauppaa. Tietyillä markkina-alueilla Buster-veneitä on esimerkiksi myyty Yamahan perämoottoreilla varustettuina.

”Yamaha toimii kansainvälisillä markkinoilla, joten tietysti etsimme vahvaa brändiä, joka sopisi erilaisille markkina-alueille. Jos toisistaan erilliset yhtiöt tekevät yhteistyötä, liiketoiminnan laajentaminen on vaikeaa. Fiskarsin päätettyä Busterin myynnistä olimme tietysti kiinnostuneita”, Iida kertoo.

Hän kuvailee Busterin brändin tunnettuutta yhdeksi syyksi kauppaan.

”Sekä Buster että Yamaha ovat molemmat tunnettuja laadukkaista tuotteista. Buster ei tee halpatuotteita, vaan Pohjoismaissa se on tunnettu korkeatasoisena valmistajana.”

Nyt Yamahan tavoitteena on kasvattaa erityisesti Buster-alumiiniveneiden markkinaosuutta kansainvälisesti.

”Ei ainoastaan Pohjoismaissa vaan myös Keski-Euroopassa ja tulevaisuudessa Venäjälläkin. Alumiiniveneet ovat niin suosittuja, että niiden kautta avautuu mahdollisuuksia muunkin liiketoimintamme kasvattamiseksi.”

Fiskars perusteli taannoin veneliiketoiminnastaan luopumista sillä, että se haluaa keskittyä aiempaa voimakkaammin ydinliiketoimintaansa.

Yhtiön ydinliiketoiminta-alueita ovat esimerkiksi Fiskarsin tuotemerkillä valmistettavien puutarhatuotteiden ja keittiövälineiden kaltaiset toiminnalliset tuotteet sekä asumiseen ja ulkoiluun liittyvät tuotteet.

Iida sanoo uskovansa Busterin menestykseen Yamahan käsissä.

”Fiskarsin alaisuudessa resurssit olivat rajalliset, koska Buster ei ollut pääpainopisteenä. Meillä Yamahalla on kuitenkin kiinnostusta ja resursseja lähteä viemään esimerkiksi alumiiniveneitä kansainvälisille markkinoille.”

Mutta mitä Busterille tapahtuu seuraavaksi? Iida ei osaa sanoa liiketoiminnan tavoitteiden toteutumisen aikataulusta.

”Esimerkiksi Venäjän nykyisen taloustilanteen ja poliittisen tilanteen vuoksi pitää tehdä suunnitelmia pitkälle aikavälille.”

Entä millaisena Iida näkee veneilyn tulevaisuuden? Hänhän seuraa sitä aitiopaikalta.

”Autoista on jo pyritty tekemään käyttäjälleen yksinkertaisia, ja niissä on paljon käytännöllisiä ominaisuuksia. Uskon, että samankaltainen uusi tekniikka yleistyy myös veneissä, koska kuluttajat haluavat veneilyn olevan helppoa. Siihen on monia keinoja, kuten esimerkiksi älypuhelinten hyödyntäminen.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat