Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lauantaina jaetaan Suomen historian suurin lottopotti – ekonomisti kertoo, miten voittajan kannattaa toimia

Talous
 
Emmi Tulokas / Lehtikuva
Lottomainos Helsingissä perjantaina. Lotossa on jaossa viikonloppuna ennätyspotti 14,1 miljoonaa euroa.
Lottomainos Helsingissä perjantaina. Lotossa on jaossa viikonloppuna ennätyspotti 14,1 miljoonaa euroa. Kuva: Emmi Tulokas / Lehtikuva

14,1 miljoonaa euroa.

Sen verran on jaossa viikonloppuna Lotossa. Summa on Veikkauksen mukaan kaikkien aikojen suurin Suomessa.

Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen antaa kaksi ohjetta lottovoittajalle ja kolmannen kaikille niille, jotka eivät voita.

Ensimmäinen ohje: älä hätiköi

”Älä tee nopeita sijoituspäätöksiä tai esimerkiksi jätä työpaikkaasi”, Kärkkäinen kertoo.

”Pohdi rauhassa, mitä kaikkea haluat tehdä elämälläsi. Maksa kaikki lainat pois ja mieti esimerkiksi sitä, haluatko tehdä jonkin matkan tai muuttaa isompaan asuntoon.”

Tämäkin on päätös, joka pitää tehdä rauhassa, Kärkkäinen painottaa. Älä missään nimessä etsi netistä kalleinta asuntoa ja tee siitä tarjousta.

Toinen ohje: sijoita rahat

”Kun lyhyen aikavälin asiat on mietitty alta pois, kannattaa pohtia kuinka ison summan haluat sijoittaa. Jos summa on noin iso, niin hyvän elintason ylläpitoon riittää vaatimatonkin tuotto.”

Tärkeää olisi säilyttää rahan ostovoima eli saada vähintään inflaation kokoista tuottoa ja mielellään tietysti jotain päälle. Riskivapaata tuottoa on nykymaailmasta vaikea löytää, kun korot ovat niin matalalla. Toisaalta myös inflaatiovauhti on hyvin heikkoa.

Jos tilillä on 14,1 miljoonaa euroa, osan siitä voi laittaa hieman riskipitoisempiin sijoituksiin, Kärkkäinen neuvoo ja lisää, että valtaosa rahoista kannattaa ehdottomasti olla turvallisissa kohteissa.

Sijoituksia täytyy myös hajauttaa: hieman osakkeisiin, hieman velkakirjoihin, hieman raaka-aineisiin. Tai asuntoihin, jos on valmis näkemään sijoitustensa eteen enemmän vaivaa.

Aiheesta lisää tässä HS:n jutussa, jossa taidemarkkinoiden, asuntoalan ja sijoittamisen asiantuntijat kertovat siitä, mihin lottorahat kannattaa laittaa.

Kolmas ohje: älä pode huonoa omaatuntoa, vaikka et voita

On lähes varmaa, ettei lottoamisella voita. Todennäköisyydet ovat niin pieniä.

Kun esimerkiksi talousvaikeuksissa oleva Pukkilan kunta päätti vuonna 2013 alkaa lottoamaan vuoden ajan joka viikko, monet pöyristyivät. Kohta kunnanjohtaja alkaa varmaan pelata pajatsoa kuntalaisten rahoilla, sosiaalisessa mediassa pohdittiin.

Mutta ei hätää! Myös ekonomisti Olli Kärkkäinen lottoaa.

Aina silloin tällöin, kun on isompia potteja tarjolla.

”Perustelen sen niin, että lottoaminen ei ole sijoitus, koska todennäköisyydet ovat niin huonot. Kyse on pikemminkin kuluttamisesta. Ostan mahdollisuuden pohtia mitä lottovoitolla tekisi”, Kärkkäinen pohtii.

”Se voi olla ekonomistinkin mielestä rationaalista, mutta vain jos ostaa yhden rivin. Sillä saa ihan yhtä paljon unelmointia kuin jollain järjestelmällä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat