Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pörsseissä nähtiin jälleen syöksyviikko – mikä osakemarkkinoilla mättää?

Helsingin pörssi on menettänyt vuoden alusta lukien arvostaan yli 14 prosenttia.

Talous
 
THOMAS PETER / Reuters
Japanin osakemarkkinoilla lasku on ollut jyrkempää kuin Euroopassa.
Japanin osakemarkkinoilla lasku on ollut jyrkempää kuin Euroopassa. Kuva: THOMAS PETER / Reuters
Fakta

Osakkeet alamäessä

 Osakkeiden hintoja kuvaavien indeksien pudotuksia vuoden alusta

 OMX Helsinki, –14,3 %

 S&P 500 (Yhdysvallat), –8,8 %

 Nikkei 225 (Japani), –21,4 %

 Euro Stoxx 50 (Eurooppa), –15,7 %

Sijoittajat maailman osakemarkkinoilla synkistelivät jälleen tällä viikolla. Vielä torstaina näytti, että viikosta saattaisi tulla katastrofaalinen, mutta perjantaina osakkeiden ja öljyn hinnat nousivat Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Helsingin pörssi on menettänyt vuoden alusta lukien arvostaan yli 14 prosenttia eli yhden seitsemäsosan. Euroopan osakemarkkinoilla lasku on ollut Suomen tasoista. Yhdysvalloissa lasku on ollut loivempaa ja Japanissa jyrkempää.

Mistä synkässä alkuvuodessa on kyse?

Maailmantalouden moottorina viime vuosina toiminut Kiinan talouskasvu näyttää hidastuneen odotettua enemmän.

Öljyn halpeneminen on lähtökohtaisesti taloudelle hyvä, mutta toisaalta öljyn alennusmyynti kertoo nyt sijoittajille maailmantalouden heikkoudesta.

Maailman keskuspankit eivät ole saaneet hintoja nousuun, mikä on laskenut sijoittajien uskoa talouskasvun piristymiseen. Myös uuden rahoituskriisin mahdollisuus on alkanut esiintyä sijoittajien puheissa.

Viime vuosina osakkeiden hinnat ovat saaneet tukea siitä, että alhaisen korkotason takia sijoittajat eivät ole keksineet parempiakaan kohteita rahoilleen. Osakkeiden hintojen nousu ei kuitenkaan voi pidemmän päälle jatkua, jos yritysten voitot eivät kasva.

Mitkä alat ovat kärsineet eniten?

Raaka-aineista riippuvaiset yhtiöt ja pankit ovat kokeneet erityisen kovia.

Raaka-aineyhtiöitä on rasittanut jo pitkään Kiinan talousnäkymien heikentyminen. Kun Kiinan rakennus- ja teollisuussektorit painavat jarrua, öljyn ja muiden keskeisten raaka-aineiden hinnat laskevat. Moni kaivos- ja öljy-yhtiö voi huonosti.

Perjantaina osakekurssien nousua vauhditti Yhdistyneiden arabiemiraattien energiaministerin lausunto, jonka mukaan öljynviejämaiden järjestö OPEC voisi olla valmis sopimaan tuotannon rajoittamisesta. Sellainen sopimus nostaisi öljyn hintaa ja parantaisi öljy-yhtiöiden näkymiä.

Pankkien osakkeet ovat kärsineen maailman talousnäkymien heikentymisestä, ja luottoriskien epäillään kasvaneen. Korot ovat painuneet monin paikoin jo pakkaselle, mikä syö pankkien tuloksia. Euroopassa pankkialan luottamusta ovat heikentäneet saksalaisen jättiläisen Deutsche Bankin syvät ongelmat.

Öljymaiden ongelmat voivat heijastua myös pankkien osakkeiden hintoihin, sillä Persianlahden öljymaiden valtionrahastoilla on isot omistukset pankkisektorilla.

Miten yrityksillä menee?

Suomessa pörssiyhtiöiden tuloskunto on pysynyt hyvänä, kun yhtiöt ovat karsineet kulujaan. Yritysten myynti on kuitenkin ollut pääosin laskussa. Pitkällä aikavälillä yritysten pitäisi pystyä kasvattamaan toimintaansa voittojen kasvattamiseksi.

Viime viikkojen aikana yritykset ovat julkistaneet vuoden 2015 tuloksiaan. Valtaosa yrityksistä saavutti tai ylitti sijoittajien odotukset sekä Suomessa että Yhdysvalloissa. Pörssin alamäki selittyy siis enemmän yleisillä taloushuolilla kuin yritysten tuloskunnolla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat