Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Norjalaisomistaja aikoo sulkea Taffelin sipsitehtaan – Sipsien valmistuksen päättyminen olisi kova isku Ahvenanmaalle

Talous
 
Stefan Öhberg
Perunalastutehdas Saltvikissa.
Perunalastutehdas Saltvikissa. Kuva: Stefan Öhberg
Fakta

Ahvenanmaalainen menestystarina

 1970 Taffel-sipsien valmistus alkaa Haraldsbyssä.

 1986 alkaa valmistaa pakasteperunatuotteita Oolannin tuotemerkillä.

 1988 Yhtiö listataan Helsingin pörssiin.

 Chips Ab laajenee Ruotsiin ja Baltiaan ja uusille toimialoille.

 2005 Norjalainen Orkla ostaa koko Chipsin ulos pörssistä noin 320 miljoonalla eurolla.

Norjalainen Orkla uhkaa sulkea Ahvenanmaan perunalastutehtaan, joka on valmistanut Taffel-sipsejä jo 45 vuotta. Tehtaalla käydään yt-neuvotteluja kaikkien 104 työntekijän kanssa.

”Kun mukaan lasketaan kuljetuksen työpaikat ja 60 perunanviljelijää, sulkeminen veisi Ahvenanmaalta ainakin 250 työpaikkaa”, kansanedustaja Mats Löfström sanoo.

Vajaan 29 000 asukkaan maakunnassa isku koskisi 1,5 prosenttia koko työvoimasta. Löfströmin mukaan myös Ahvenanmaan tavarahuolto saisi kolauksen.

Sipsi- ja ranskanperunarekat tuovat palatessaan monenlaista tavaraa saarimaakuntaan. Kuljetusten ja tavaroiden hinnat nousisivat, jos rekat kulkisivat toiseen suuntaan tyhjinä.

Orkla Confectionery & Snacksin Suomen-toimitusjohtaja Pasi Flinkman kertoo, että Orkla on supistamassa voimakkaasti yli sadan tehtaan verkostoaan, jonka ylläpitäminen käy kalliiksi.

”Perunalastutehtaita meillä on viisi Pohjoismaissa ja Latviassa. Taffel-tuotemerkillä perunalastuja tehdään Ahvenanmaan lisäksi Latviassa”, Flinkman sanoo.

Hänen mukaansa Ahvenanmaan tehtaan tuotanto on pitkälle automatisoitua ja tehdas on muutenkin ”hyvä”. Tuotannon kehittämiseen on myös investoitu viimeksi kaksi vuotta sitten. Tämä ei ruokajätin laskelmissa juuri paina.

”Iso osa kilpailijoista on kansainvälisiä pelureita, jotka pystyvät investoimaan meitä enemmän kasvuun ja teknologiaan”, Flinkman sanoo.

Jos Ahvenanmaan tehdas suljetaan, Taffel-sipsit tuotaisiin Suomeen Orklan muilta tehtailta.

Sipsitehdas perustettiin Ahvenanmaalle 46 vuotta sitten. Yhdysvalloista oppia hakeneiden puuhamiesten tarkoituksena oli vähentää maakunnan väestökatoa. Tehtaasta tuli maakunnalle tärkeä hyvinvoinnin lähde.

Ahvenanmaan pienissä talouspiireissa se on ollut myös omistus- ja valtataistelujen näyttämö.

Vuonna 1988 Chips Ab listattiin pörssiin. Vuonna 2005 yhtiöstä jo viidenneksen omistava norjalainen Orkla teki osakkeenomistajille 320 miljoonan euron ostotarjouksen. Moni ahvenanmaalainen rikastui kaupassa.

Kaupanteon yhteydessä ostaja vakuutti sitoutumistaan tehtaaseen.

”Meillä oli käsitys, että tuotanto luvattiin säilyttää”, Löfström sanoo.

Ahvenanmaan hallinto on tarjonnut Orklalle tuotekehitystukea tehtaan säilyttämiseksi. Omistaja ei ole osoittanut siihen kiinnostusta.

Sipsi- ja ranskanperunatehdas käyttää Ahvenanmaan koko perunasadon ja lisäksi manner-Suomessa tuotettua perunaa, yhteensä noin 28 miljoonaa kiloa vuodessa.

MTK:n juuresasiantuntijan Antti Lavosen mukaan määrä on merkittävä koko Suomen perunamarkkinoiden näkökulmasta. Koko perunasadosta tehdas käyttää vajaat viisi prosenttia.

”Jos tämä viljelyala muutettaisiin ruokaperunalle, se romahduttaisi normaalivuonna ruokaperunan hinnan, Lavonen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat