Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen velkaantuminen ulkomaille loppui vihdoin viime vuonna

Suomen vaihtotase oli viime vuonna 244 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Tätä ennen vaihtotase jäi pakkaselle neljänä vuonna peräkkäin.

Talous
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Vaihtotase pitää sisällään myös viennin ja tuonnin. Kuvassa kontteja Vuosaaren satamassa Helsingissä.
Vaihtotase pitää sisällään myös viennin ja tuonnin. Kuvassa kontteja Vuosaaren satamassa Helsingissä. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Suomen velkaantuminen ulkomaille loppui vihdoin viime vuonna, kertovat Tilastokeskuksen maanantaina julkaisemat tilastot. Suomen vaihtotase oli viime vuonna 244 miljoonaa euroa ylijäämäinen.

Vuosina 2011–2014 vaihtotase jäi joka vuonna selvästi alijäämäiseksi. Heikoimmillaan vaihtotase oli vuosina 2011 ja 2012, jolloin vaje lähenteli kolmea miljardia euroa vuodessa.

”Tasapainottuminen tulee siitä, että tuonti on supistunut nopeammin kuin vienti”, sanoo Aalto-yliopiston taloustieteen professori Matti Pohjola.

Vaihtotase kertoo, millaisessa tasapainossa Suomen kansantalous on suhteessa muihin maihin. Vaihtotase pitää sisällään tavaroiden ja palvelujen kaupan sekä pääomiin liittyviä tuottoja ja menoja.

Jos vaihtotase on alijäämäinen, se tarkoittaa, että kokonaisuutena Suomen kansantalous velkaantuu ulkomaille.

Jos tällainen velkaantuminen jatkuu pitkään, kansantalous ajautuu ongelmiin. Kasvava velkaantuminen horjuttaa luotonantajien luottamusta ja siten tekee lainarahan kalliimmaksi.

Suomen valtio velkaantuu edelleen, mutta yksityinen sektori kompensoi tätä velkaantumista niin paljon, että vaihtotase on kääntynyt ylijäämäiseksi.

Yksi iso selitys vaihtotaseen kohenemiselle on raaka-aineiden ja energian hintojen halpeneminen.

Erityisesti ulkomailta tuotavan öljyn ja muun energian edullisuus on pienentänyt tuonnin arvoa ja parantanut talouden tasapainoa.

Vaihtotaseen suunta on ollut Suomen kannalta hyvä, mutta muutos ei ole välttämättä pysyvä. Joulukuussa vaihtotase oli Tilastokeskuksen mukaan 0,2 miljardia euroa alijäämäinen.

Ennen finanssikriisiä Suomen vaihtotase oli hurjasti plussalla. Vielä vuosina 2006 ja 2007 ylijäämää kertyi noin seitsemän miljardia vuodessa.

Ylijäämän merkittävä syy oli kännykkäyhtiö Nokian menestys.

Vaihtotaseen huonoa käännettä tällä vuosikymmenellä voikin osin selittää Nokian alamäellä. Muita merkittäviä tekijöitä ovat paperin viennin vähentyminen ja Suomen riippuvuus tuontienergiasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat