Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sijoittajien pahimmat pelot hellittivät

Talous
 
HS–Reuters

Lontoo

Sijoittajien levottomuus maailmantalouden kehittymisestä hellitti maanantaina. Osakkeet vahvistuivat Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Levottomuutta vähensi todennäköisesti se, että Kiinan keskuspankki salli yuanin vahvistumisen. Raakaöljyn viime viikolla alkanut kallistuminen ei myöskään muuttunut halpenemiseksi.

Eurooppalaisten osakkeiden hintakehitystä mittaava Stoxx Europe 600 -indeksi vahvistui kolme prosenttia perjantain päätösnoteerauksesta. Yhdysvalloissa S&P 500 -indeksi oli vahvistunut kello 20 Suomen aikaa kaksi prosenttia.

Osakkeiden kallistuminen on merkittävä asia siksi, että ne halpenivat viime viikolla voimakkaasti.

Maailman kolmanneksi suurimmassa kansantaloudessa Japanissa osakkeet kallistuivat seitsemän prosenttia.

Kolmas tekijä osakkeiden nousukiitoon oli todennäköisesti Euroopan keskuspankin (EKP) pääjohtajan Mario Draghin puhe Euroopan parlamentissa.

Pääjohtaja Draghi vihjasi taas kerran, että keskuspankki voi lisätä rahapoliittista elvytystään maaliskuussa.

Draghin mukaan EKP tarkkailee etenkin kahta tekijää: raakaöljyn halpenemisen vaikutuksia palkkojen kehittymiseen ja hintojen muodostumiseen sekä alkuvuoden epävakautta arvopaperimarkkinoilla.

”Selvitämme rahapolitiikan välittymistä rahoitusjärjestelmään ja etenkin pankkeihin. Jos toinen kahdesta tekijöistä aiheuttaa painetta hintavakauden muuttumiseen huonommaksi, emme epäröi ryhtyä toimiin”, pääjohtaja Draghi sanoi.

Euroopassa monien pankkien osakkeet kallistuivat, koska Draghi ilmoitti huolensa rahoitusjärjestelmästä.

EKP:n ensisijaisena tavoitteena on pitää inflaatiovauhti hieman alle kahdessa prosentissa keskipitkällä aikavälillä. Euroalueella inflaatiovauhti on ollut alle prosentin lokakuusta 2013.

Keskuspankki aloitti viime maaliskuussa suuren rahapoliittisen elvytyksen ostamalla kuukausittain 60 miljardin euron arvosta arvopapereita.

Rahapoliittinen elvytys ei ole kuitenkaan välittynyt reaalitalouteen riittävästi, sillä uudet investoinnit eivät ole alkaneet euroalueella merkittävästi kasvaa.

Useat ekonomistit ovat ennustaneet jo pitkään, että keskuspankin on lisättävä kuukausittaisia arvopapereiden ostojaan. Pääjohtaja Draghi on puolestaan vihjannut monta kertaa uusista toimista maaliskuussa. Sen lisäksi hän sanonut, että keskuspankilla on muitakin keinoja käytettävänään.

Joulukuussa Euroopan keskuspankki asetti liikepankkien talletuskoron –0,20 prosentista –0,30 prosenttiin ja pidensi arvopapereiden osto-ohjelmaa kuudella kuukaudella.

Negatiivisella talletuskorolla EKP kannustaa liikepankkeja siirtämään talletuksiaan pois keskuspankista ja lisäämään lainanantoaan yrityksille ja kotitalouksille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat