Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pörssiyhtiöitä johtavat nyt uudet tulokkaat – toimitusjohtaja vaihtunut vuoden 2015 alusta joka viidennessä yrityksessä

Helsingin pörssin suurten yhtiöiden toimitusjohtajien toimikauden pituuden mediaani oli vain 2 vuotta ja 10 kuukautta.

Talous
 
Kokemus suuryrityksen toimitusjohtajan pestissä vaihtelee. Ylhäältä vasemmalta oikealle Jussi Pesonen (UPM, 12 vuotta 2 kuukautta), Kari Inkinen (Sponda, 10 vuotta 9 kuukautta) ja Kari Kauniskangas (Fiskars, 8 vuotta 2 kuukautta). Alhaalta vasemmalta oikealle Jaakko Eskola (Wärtsilä, 4 kuukautta) ja Casper von Koskull (Nordea, 4 kuukautta) sekä Roeland Baan (Outokumpu, 2 kuukautta).
Kokemus suuryrityksen toimitusjohtajan pestissä vaihtelee. Ylhäältä vasemmalta oikealle Jussi Pesonen (UPM, 12 vuotta 2 kuukautta), Kari Inkinen (Sponda, 10 vuotta 9 kuukautta) ja Kari Kauniskangas (Fiskars, 8 vuotta 2 kuukautta). Alhaalta vasemmalta oikealle Jaakko Eskola (Wärtsilä, 4 kuukautta) ja Casper von Koskull (Nordea, 4 kuukautta) sekä Roeland Baan (Outokumpu, 2 kuukautta).

Fakta

 Stanton Chase Finlandin aineistona oli joulukuussa 2015 Helsingin pörssissä listatut yritykset. Selvitys toimitusjohtajista tehtiin joulukuussa 2015.

 Outokumpu ja Wärtsilä oli jätetty pois toimitusjohtajien kausiin liittyvässä laskennassa. Myöskään Rautaruukin ostanut ruotsalainen SSAB ei ollut listauksessa. Yhtiöiden tiedot on lisätty HS:n toimesta.

”Koskaan ei ole suuria pörssiyhtiöitä johdettu Suomessa näin tuoreilla jaloilla”, arvioi kykyjenetsijä Stanton Chase Finlandin osakas Kalle Soikkanen.

Stantonin tekemän selvityksen mukaan Helsingin pörssin suurten yhtiöiden toimitusjohtajien toimikauden pituuden mediaani oli vain 2 vuotta ja 10 kuukautta.

Mediaani on suuruusjärjestyksessä keskimmäinen luku.

Vuoden 2015 alusta on toimitusjohtaja vaihtunut 25 pörssiyrityksessä eli joka viidennessä.

Samalla toimitusjohtajien toimikaudet olivat lyhentyneet.

Kun Stanton Chasen viime vuoden maaliskuussa tekemässä selvityksessä pörssiyritysten toimitusjohtajat olivat olleet työssään keskimäärin viisi vuotta ja seitsemän kuukautta, kuluvan vuoden alussa keskimääräinen aika oli supistunut neljään vuoteen ja 11 kuukauteen.

Suomessa on etenkin suurissa yhtiöissä perin tuoreita toimitusjohtajia.

Soikkasen mukaan lyhyt toimikausi johtajana kertoo omistajuuden rakennemuutoksesta, jossa pääomasijoittajat ottavat koko ajan enemmän omistusosuutta yhtiöistä.

”Toisaalta kasvun löytäminen on tällä hetkellä vaikeaa, ja sen löytämiseksi käytetään kaikkia työkaluja”, Soikkanen sanoo.

”Yksi näistä työkaluista on toimitusjohtajien aktiivisempi vaihtaminen.”

Soikkasen arvion mukaan toimikauden lyhyys on suurten yhtiöiden osalta poikkeuksellista.

”Alemmas virkaiässä ei voida enää mennä, kyllä nyt ollaan tapissa.”

Soikkanen sanoo ilmiön kertovan siitä, että omistajat etsivät entistä aktiivisemmin muutosta yhtiöihinsä toimitusjohtajaa vaihtamalla.

Toinen muutos on tapahtunut koulutuksessa.

Vielä vuoden 2013 selvityksessä diplomi-insinööri oli yleisin pörssiyhtiön toimitusjohtajan koulutus, mutta nykyisin yhä useampi on kauppatieteiden maisteri. Selvityksessä olleista toimitusjohtajista kauppatieteen maisterin tutkinnon oli suorittanut 38 prosenttia, kun diplomi-insinöörejä oli 31 prosenttia.

Muutosvauhti on varsin nopea.

Maaliskuussa 2015 diplomi-insinöörejä oli vielä 12 prosenttiyksikköä enemmän kuin kauppatieteen maistereita.

Naistoimitusjohtajia on selvityksen mukaan pörssiyhtiöissä neljä: tekstiiliyhtiö Marimekon Tiina Alahuhta-Kasko, mediayhtiö Sanoman Susan Duinhoven, kuitukankaita valmistavan Suomisen Nina Kopola ja verkkoviestintäyhtiö Sopranon Kaisa Vikkula.

Pörssiyritysten toimitusjohtajien keski-ikä oli joulukuussa 51,6 vuotta. Vanhin toimitusjohtaja oli 63-vuotias Jarmo Halonen Elecsteristä, nuorin 34-vuotias Alahuhta-Kasko Marimekosta. Vähintään maisteritasoinen akateeminen loppututkinto löytyi 85 prosentilta toimitusjohtajista.

Runsaat puolet eli 54 prosenttia toimitusjohtajista valittiin tehtäväänsä yrityksen ulkopuolelta.

Valtaosa eli 93 prosenttia oli ennen valintaansa toiminut liiketoimintavastuussa.

Vuonna 2015 aloittaneista toimitusjohtajista 48 prosenttia oli värvätty yrityksen sisältä, 44 prosenttia yrityksen ulkoa ja kahdeksan prosenttia yhtiön omasta hallituksesta tai omistajista.

Suomalaisia oli 87 prosenttia toimitusjohtajista.

Oikaisu 16.2.2016 kello 12.05: Sanoman toimitusjohtajan nimi on Susan Duinhoven, ei Susanna Duinhoven.

OIKAISU (HS 17.2.2016): Elisan toimitusjohtaja Veli-Matti Mattila on ollut Elisan toimitusjohtajana 12 vuotta 8 kuukautta eikä 2 vuotta 8 kuukautta kuten kuvatekstissä (HS 16.2. A 23) virheellisesti kerrottiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat