Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pk-yritysten näkemys tulevasta: Talouden aallonpohja on ohitettu

Yrityksistä 32 prosenttia uskoo, että suhdanteet paranevat seuraavan vuoden aikana. Rakentaminen on tänä vuonna kääntymässä vihdoin kasvuun.

Talous
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Pk-yrityksistä valoisimmat näkymät ovat rakentamisessa. Kuvassa rakennustyömaa Helsingin Jätkäsaaressa.
Pk-yrityksistä valoisimmat näkymät ovat rakentamisessa. Kuvassa rakennustyömaa Helsingin Jätkäsaaressa. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Pienten ja keskikokoisten yritysten usko tulevaisuuteen kohenee. Suomen Yrittäjien tekemän kyselyn mukaan pk-yritykset näyttävät uskovan, että Suomen talouden aallonpohja on jo takanapäin.

Yrityksistä 32 prosenttia uskoo, että suhdanteet paranevat seuraavan vuoden aikana. Yrityksistä 16 prosenttia pelkää suhdanteiden huononevan.

Edellisen kerran odotukset ovat olleet paremmat vuonna 2011.

Odotukset ovat parhaat rakentamisessa, mutta tunnelmat ovat liki rakentamisen veroiset teollisuudessa ja palveluissa. Kaupan alalla odotukset ovat hieman huonommat.

Odotusten koheneminen ei näytä vaikuttavan kovin nopeasti työllisyyteen.

Pk-yrityksistä 18 prosenttia aikoo kasvattaa ja 10 prosenttia vähentää henkilöstöään seuraavan vuoden aikana. Raportin mukaan erotus on edelleen poikkeuksellisen pieni. Erityisen vähän haluja työllistää lisää ihmisiä on kaupan alalla.

Investointien odotetaan edelleen vähenevän, mutta hitaammin kuin ennen.

Valoisimmat näkemykset tulevaisuudesta ovat pääkaupunkiseudulla ja muualla Uudellamaalla, mutta sen jälkeen maakunnista parhaat odotukset ovat hieman yllättäen Kainuussa.

Kyselyn tekemiseen osallistuivat Suomen Yrittäjien lisäksi Finnvera sekä työ- ja elinkeinoministeriö.

Kahdesti vuodessa tehtävään kyselyyn osallistui tällä kertaa edustajia 6 004 pk-yrityksestä. Kysely tehtiin joulukuun ja tammikuun aikana.

Myös rakennusalan yrityksiä edustava Rakennusteollisuus RT uskoo, että toimiala kääntyy vihdoin kasvuun neljän vuoden supistumisen jälkeen.

RT arvioi, että rakentaminen kasvaa tänä vuonna 2,5 prosenttia.

”Rakentaminen kehittyy myönteisesti tänä vuonna, sillä uudisrakentamisessakin on viimein odotettavissa kasvua. Rakentaminen toimii nyt poikkeuksellisesti kansantalouden veturina”, kertoo RT:n pääekonomisti Sami Pakarinen tiedotteessa.

RT laskee, että viime vuonna aloitettiin 28 500 asunnon rakentaminen. Tänä vuonna RT ennakoi aloitusmäärien nousevan 29 000 asuntoon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat