Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliittisesti kiistelty ydinvoimahanke

Talous
 

Fennovoiman tavoin Unkarin Rosatom-hanke on herättänyt pelkoja Venäjän vaikutusvallan lisääntymisestä. Unkari on sekä Euroopan unionin että Naton jäsenmaa.

Unkarin hallituksen ydinvoimakomissaari Attila Aszódi kiistää HS:lle ehdottomasti, että Venäjä saisi hankkeen avulla poliittista valtaa Unkarissa.

”Vai näetkö, että Venäjä olisi käyttänyt nykyistä Paksin ydinvoimalaa poliittisen painostuksen keinona Unkarissa? Minä en.”

Unkarilaisen tutkijan András Ráczin mukaan on puolestaan selvää, että hanke on Venäjälle strategisesti tärkeä ja lisää sen poliittista vaikutusvaltaa EU:ssa.

”Totta kai, mutta siinä ei ole mitään uutta. Venäjän ulkopolitiikkaan kuuluvat kahdenväliset sopimukset yksittäisten EU-maiden kanssa sen sijaan, että maa neuvottelisi unionin kanssa. Siten Venäjä heikentää EU:n yhtenäisyyttä.”

Rácz muistuttaa, että Unkari ja Venäjä sopivat Rosatom-voimalan rakentamisesta Unkariin tammikuussa 2014 vähän ennen Krimin valtauksen alkamista. Ukraina on Unkarin rajanaapuri.

Rosatomilta tilatut kaksi uutta reaktoria korvaavat Unkarin neljä nykyistä reaktoria, jotka poistuvat käytöstä 2030-luvulla. Uusien Rosatom-reaktorien on määrä valmistua vuosina 2025 ja 2026. Arvioitu käyttöikä on 60 vuotta.

Unkarin hallitus arvioi sähkön markkinahintojen nousevan tulevaisuudessa, minkä vuoksi se pitää Rosatom-sopimusta kannattavana.

Ráczin mukaan valtion laskelmia on vaikea arvioida, sillä Unkarin hallitus on julistanut valtaosan Rosatom-hanketta koskevista asiakirjoista salaisiksi.

Avoimuuden puute on yksi hankkeen suurimmista ongelmista, Rácz sanoo.

”Unkarin politiikkaa määrittää vuosisadan hanke, josta emme tiedä mitään.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat