Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Unkarin hallitus puolustaa kiisteltyä Rosatom-sopimustaan Fennovoiman ydinvoimahankkeella

Euroopan komissio on käynnistänyt kaksi erillistä tutkintaa Unkarin kiistellystä ydinvoimasopimuksesta.

Talous
 
Martin Fejer
Unkarin hallituksen ydinvoimakomissaari Attila Aszódi ei usko, että maan Rosatom-sopimus kaatuu Euroopan komission selvityksiin tai Venäjän rahapulaan.
Unkarin hallituksen ydinvoimakomissaari Attila Aszódi ei usko, että maan Rosatom-sopimus kaatuu Euroopan komission selvityksiin tai Venäjän rahapulaan. Kuva: Martin Fejer

Budapest

Unkari on ottanut Fennovoiman ydinvoimahankkeen vertailukohdaksi, jolla se yrittää puolustaa omaa Rosatom-sopimustaan Euroopan komissiolle.

Artikkeliin liittyvät

Maan hallitus nimitti tammikuussa Fennovoiman voimalahanketta ydinvoimasopimuksensa ”kaksoisprojektiksi”, kun komissio oli ilmoittanut aloittavansa tutkinnan Unkarin ydinvoimahankkeen rahoituksesta.

Komissio selvittää parhaillaan, rahoittaako Unkarin valtio ydinvoimahanketta vapaan markkinatalouden periaatteiden vastaisesti.

Unkarin hallitus sanoi tiedotteessa, että komissio ei ole huomioinut tarpeeksi sitä, että myös Fennovoiman omistajina on kunnallisia ja Venäjän valtiollisia toimijoita.

”Molemmat projektit ovat käynnissä Euroopan unionissa, joten toivomme, että niiden täytyy noudattaa samoja sääntöjä”, Unkarin ydinvoimakomissaari Attila Aszódi sanoo HS:n haastattelussa Budapestissa.

Unkarin ”ydinvoimatsaariksi” kutsuttu Aszódi vastaa Unkarin Rosatom-sopimuksen toteutumisesta. Hänen mukaansa Fennovoiman Hanhikivi 1 ja Unkarin Paks II ovat teknisesti samanlaisia projekteja. Molemmissa voimalan toimittaa Rosatom.

Unkarin Paksiin rakennetaan kaksi uutta 1200 megawatin reaktoria, Pyhäjoelle yksi.

Rahoitusmalli on kuitenkin erilainen. Unkarissa Rosatomilta tilattu voimala on sataprosenttisesti valtio-omisteinen. Suomessa Fennovoimasta omistaa Rosatom 34 prosenttia ja Voimaosakeyhtiö SF 66 prosenttia.

Voimaosakeyhtiössä SF:ssä on omistajina kunnallisia energiayhtiöitä ja pörssiyhtiö Fortum, josta Suomen valtio omistaa yli 50 prosenttia.

Aszódi työskentelee suoraan pääministeri Viktor Orbánin alaisuudessa, kuten muidenkin merkittävien projektien johtajat Unkarissa. Vallan keskittäminen on leimallista Orbánin vuonna 2010 alkaneelle valtakaudelle.

Tänään keskiviikkona Orbán matkustaa Moskovaan tapaamaan presidentti Vladimir Putinia.

Lehtitietojen mukaan asialistalla on Unkarin ydinvoimahanke.

Venäjä ja Unkari sopivat hankkeesta tammikuussa 2014 ilman kilpailutusta. Aszódi toistaa Unkarin hallituksen kantaa: Rosatom-sopimus on hallitusten välinen, eli siihen ei tarvitse soveltaa valtion tilauksia koskevaa EU-lainsäädäntöä.

Komissio on eri mieltä. Se on käynnistänyt valtionapuselvityksen lisäksi erillisen rikkomusmenettelyn siitä, miksi lisäydinvoiman rakentaminen annettiin Rosatomille ilman kilpailutusta.

Viime vuonna Unkarin Rosatom-hanke oli jo kerran vaakalaudalla, kun unionin jäsenmaiden ydinvoimateollisuutta valvova Euratom vastusti Unkarin suunnitelmaa hankkia ydinpolttoaine vain Venäjältä.

Unkari muutti ydinpolttoaineen toimitussopimusta vastaamaan Fennovoiman järjestelyä, ja EU hyväksyi 10-vuotiseksi rajatun sopimuksen.

Aszódi ei usko, että hanke kaatuu tälläkään kertaa komission käynnistämiin selvityksiin.

”Euroopan unioni voi pyytää meitä täyttämään tiettyjä ehtoja, mutta se ei voi estää projektia”, hän sanoo.

Unkarilaisten arvioiden mukaan Venäjä on ärsyyntynyt jatkuvista ongelmista Unkarin Rosatom-projektissa.

Euroopan komission selvityspyynnöt saattavat lykätä hankkeen rakennustöitä vuosilla tai jopa estää ne.

Venäjä on luvannut Unkarille kymmenen miljardin euron lainan Rosatom-ydinvoiman rakentamista varten. Öljyn hinnan raju lasku ja talouspakotteiden aiheuttamat vaikeudet ovat kuitenkin herättäneet epäilyjä, onko Venäjällä enää varaa lainaan.

Aszódin uskoo Venäjän olevan valmis viemään suunnitelman loppuun asti: ”Venäläiset kumppanimme ovat sitoutuneet toteuttamaan hankkeen.”

Unkarilaisen politiikan tutkijan András Ráczin mukaan Fennovoima-vertaus on tuttu taktiikka Orbánin hallinnolta.

”Aina, kun EU arvostelee Unkarin hallitusta, se keksii vastaavia esimerkkejä muista maista. Toinen kysymys on, ovatko vertailut totta vai eivät”, Ulkopoliittisessa instituutissa työskentelevä Rácz sanoo puhelimitse.

Euroopan parlamentin vihreiden unkarilainen jäsen Benedek Jávor on samoilla linjoilla.

”Unkari vertaa omaa projektiaan Fennovoimaan, jotta se voi tarvittaessa syyttää komission päätöksiä poliittiseksi hyökkäykseksi Unkaria vastaan”, hän kertoo puhelimitse Brysselistä.

Jávor on yksi hankkeen äänekkäimmistä vastustajista. Hän teki Unkarin Rosatom-sopimuksesta rikkomusmenettelyyn johtaneen valituksen.

Jávorin mukaan Fennovoiman ja Unkarin projektin selvin ero on rahoitus.

”Suomenkin tilanne voi muuttua. Jos valtion rahoitus Fennovoimassa lisääntyy, se voi löytää itsensä samasta tilanteesta Paks II:n kanssa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat