Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU haluaa vähentää riippuvuutta Venäjän kaasusta – komissio vaitelias Nord Streamin jatkosta

Komissio esittää lakia, joka velvoittaa jäsemaita auttamaan toisiaan, jos kaasutoimitukset katkeavat.

Talous
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Uudet kaasuputket kulkisivat Itämeren pohjaa pitkin suoraan Venäjältä Saksaan. Kuvassa Nord Streamin kaasuputkia Kotkan satamassa 2009.
Uudet kaasuputket kulkisivat Itämeren pohjaa pitkin suoraan Venäjältä Saksaan. Kuvassa Nord Streamin kaasuputkia Kotkan satamassa 2009. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Euroopan Unionin komissio varoo ottamasta kantaa Venäjän Gazpromin ja eräiden eurooppalaisten energiayhtiöiden hankkeeseen rakentaa kaksi uutta kaasuputkea, jotka kulkisivat Itämeren pohjaa pitkin suoraan Venäjältä Saksaan.

Nord Streamin kakkosputkesta puhuttiin tiistaina Brysselissä, kun kaksi komissaaria esitteli uutta energiaturvallisuuden ohjelmaa. Sillä EU pyrkii vähentämään kaasuriippuvaisuutta Venäjästä ja estämään kaasutoimitusten häiriöt, jollaisia koettiin vuosien 2006 ja 2009 talvina.

Mikäli uudet putket toteutuvat, mahdollisuus tuoda kaasua suoraan Venäjältä Saksaan kaksinkertaistuu nykyisestä. Tällöin kaasuriippuvuus Venäjästä luultavasti lisääntyy, vaikka EU:n virallinen tavoite on monipuolistaa hankintakanavia.

Komission varapuheenjohtaja Maroš Šefčovič sanoi tiedotustilaisuudessa, että komissio tutkii parhaillaan Nord Streamin kakkosvaiheen laillista pohjaa, eli sitä miten se sopii yhteen EU-lainsäädännön kanssa.

Kovin paljon asiasta ei komissaarin mukaan ole vielä sanottavaa, koska hanke on suunnitteluvaiheessa eikä kaupallista sopimusta ole vielä tehty.

Šefčovičin mukaan putkella on myös poliittinen puoli. Monet aiemmat Neuvostoliiton etupiiriin kuuluneet nykyiset EU-maat ovat vaatineet EU:ta keskeyttämään hankkeen, koska ne katsovat jäävänsä sivuun kaasuvirroista, jos suora kaasuntoimitus Saksaan lisääntyy.

Itsenäisten yhtiöiden sopimuksiin EU:n on kuitenkin vaikea puuttua.

Komissio haluaa muuttaa EU-direktiivejä siten, että jos kaasutoimitukset johonkin EU-maahan vastaisuudessa katkeavat, naapurimaat ovat velvollisia auttamaan pahimman yli.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat