Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pankkien kyselylomakkeet tutkitaan – osa voi olla silkkaa markkinatutkimusta

Kyselyt perustuvat lakiin, mutta pankkien epäillään kysyneen myös tarpeettomia kysymyksiä.

Talous
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio vakuuttaa, että jokainen pankkien esittämä kysymys käydään läpi.
Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio vakuuttaa, että jokainen pankkien esittämä kysymys käydään läpi. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Tietosuojavaltuutetun toimisto aikoo tutkia pankkien asiakkailleen tekemät ihmetystä herättäneet kyselyt, joissa on kyselty muun muassa asiakkaiden poliittisesta vaikutusvallasta ulkomailla.

”Tulemme käymään pankkien lomakkeet kysymys kysymykseltä läpi. Onko siellä mahdollisesti kysymyksiä, jotka eivät ole tarpeellisia”, tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio sanoo.

Aarnion mukaan on esitetty epäilyjä, että joitain kysymyksiä on tehty puhtaasti markkinatutkimustarkoituksessa.

Keskustelu pankkien oudoista kyselyistä alkoi, kun OP-ryhmä laittoi tammikuun lopulla kyselyyn vastaamisen verkkopankkiin pääsemisen ehdoksi. Muut pankit ovat seuraamassa perässä.

Kyselyjä on tehty konttoreissa ja verkkopankissa vuodesta 2009 lähtien, mutta vasta hiljattain pankit ovat voimallisesti ruvenneet vaatimaan vastauksia niiltäkin asiakkailta, jotka eivät tähän mennessä ole vastanneet.

Pankkien aktiivisuus johtuu siitä, että Finanssivalvonta valvovana viranomaisena on patistanut pankkeja saamaan rekisterinsä kuntoon. HS vastaa joihinkin pankkien asiakkaita askarruttaneisiin kysymyksiin.

1. Miksi kyselyitä tehdään?

Laki rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisestä vaatii, että pankit tietävät asiakkaistaan suuren joukon asioita. Laki antaa suuntaviivat, pankit laativat itse varsinaiset kysymykset.

Tietojen perusteella pankit osaavat kiinnittää huomiota rahaliikenteeseen, joka voi viitata johonkin laittomaan.

Suomen ja Yhdysvaltain välinen verosopimus edellyttää, että pankit kysyvät asiakkailtaan myös, ovatko nämä verovelvollisia Yhdysvalloissa.

2. Mitä rahanpesu tarkoittaa?

Rahanpesu tarkoittaa rikoksella hankitun rahan alkuperän häivyttämistä niin, että se näyttää lailliselta. Tästä syystä esimerkiksi suuria määriä käteistä ei saa talletetuksi pankkiin, ellei pysty selvittämään rahan alkuperää.

3. Mitä tapahtuu, jos kieltäytyy vastaamasta?

Pankit voivat joustaa kysymyksissä sen mukaan, miten laajaa asiakkaan asiointi on. Esimerkiksi kysymys poliittisesta vaikutusvallasta on kuitenkin kysyttävä kaikilta. Jos kieltäytyy vastaamasta pakollisiinkin kysymyksiin, pankin pitäisi lopettaa asiakassuhde.

4. Miksi poliittisesti vaikutusvallasta kysytään?

Fivan mukaan maailmalla ajatellaan, että tärkeässä julkisessa asemassa oleviin henkilöihin liittyy riskejä väärinkäytöksistä. ”Valtionpäämies on saattanut ottaa valtion kassan mukaansa ja siirtää rahat omaan piiloonsa”, lakimies Maarit Pihkala Fivasta sanoo.

Ensi vuoden alusta lähtien asiakkaiden pitää raportoida julkiset vaikutusvaltaiset virat ja yhteydet myös kotimaassa.

5. Mihin tietoja käytetään?

Tietoja ei yleensä luovuteta pankin ulkopuolelle ellei pankki epäile, että asiakas on tehnyt jotain luvatonta. Silloin tiedot annetaan Keskusrikospoliisin rahanpesukeskukselle. Yhdysvaltain verovelvollisuutta koskevat tiedot pankki antaa verottajalle.

Pankki voi käyttää asiakastietoja konsernin sisällä myös markkinointitarkoituksiin. Asiakas voi kieltää tämän.

Asiakkaalla on myös oikeus tarkastaa pankin rekisterissä olevat tietonsa.

6. Kysyvätkö muut kuin pankit?

Myös muiden finanssialan toimijoiden ja esimerkiksi asianajajien, arvotavaroiden kauppiaiden ja kiinteistönvälittäjien pitää tuntea asiakkaansa ja puuttua epäilyttävään toimintaa, kuten suuriin käteissummiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat