Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saudi-Arabia ja Venäjä yrittävät nostaa öljyn hintaa – maat sopuun öljyntuotannon rajoituksista

Suuret öljyntuottajamaat aikovat jäädyttää tuotannon tammikuun tasolle. Jotta rajoitus toteutuu, myös talouspakotteista juuri vapautuneen Iranin pitäisi liittyä mukaan.

Talous
 

Suuret öljyntuottajamaat Saudi-Arabian ja Venäjän johdolla vastaavat öljyn halpenemiseen pitämällä tuotannon enintään tammikuun tasolla, kertoo uutistoimisto Reuters.

Saudi-Arabian, Venäjän, Qatarin ja Venezuelan öljyministerit pääsivät sopuun tuotannon rajoittamisesta tiistaina Dohassa Qatarissa.

Jotta sopu tulee voimaan, myös muiden suurten tuottajamaiden pitää osallistua siihen. Venezuelan, Irakin ja Iranin öljyministerit aikovat tavata keskiviikkona Teheranissa.

Iranille suostuminen rajoituksiin ei ole selviö, sillä maa on aikonut selvästi lisätä öljyntuotantoaan. Suurin osa Iranin-vastaisista talouspakotteista kumottiin ydinsovun ansiosta tammikuussa.

Tuotannon jäädyttäminen tammikuun tasolle tarkoittaa sitä, että öljyä pumpataan edelleen paljon.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan Saudi-Arabia tuotti tammikuussa 10,2 miljoonaa barrelia öljyä päivässä eli vain 0,3 miljoonaa barrelia vähemmän kuin viime kesäkuussa, jolloin tuotanto oli edellisen kerran huipussaan.

Venäjä tuotti liki 10,9 miljoonaa barrelia öljyä päivässä eli eniten sitten Neuvostoliiton romahtamisen.

Ylituotanto ja kysynnän hiipuminen ovat laskeneet rajusti öljyn hintaa puolentoista vuoden aikana. Öljy maksaa noin 70 prosenttia vähemmän verrattuna huippuhintoihin vuonna 2014.

Suurista tuottajamaista erityisesti Venäjän ja Venezuelan taloudet ovat syöksyneet öljyn hintojen romahdettua.

Tähän mennessä öljyntuottajat, erityisesti Saudi-Arabia, eivät ole halunneet rajoittaa tuotantoa hintojen nostamiseksi.

Saudiministeri Ali al-Naimin mukaan tuotannon pitäminen tammikuun luvuissa on riittävä keino, mutta tuottajat aikovat pohtia lähikuukausina myös muita keinoja ”markkinoiden rauhoittamiseksi”.

Öljyn hinta oli tiistaina hieman korkeammalla kuin maanantaina, mutta ensi tiedot öljysovusta eivät merkittävästi nostaneet hintoja.

Brent-laadun öljybarrelin hinta oli uutistoimisto AFP:n mukaan noussut 50 sentillä 33,89 dollariin.

”Uutiset olivat itse asiassa pettymys markkinoille, koska jotkut olivat odottaneet tuotannon leikkaamista eikä jäädyttämistä”, kertoi markkinapaikka City Indexin analyytikko Fawad Razaqzada AFP:lle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat