Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sijoittajat uskovat öljysopimuksen toteutuvan

Talous
 
HS–Reuters
Raheb Homavandi / Reuters
Iranin öljyministeri Bijan Zanganeh ilmoitti tukevansa öljysopimusta, vaikka Iran ei ilmeisesti suostu tuotantoaan rajoittamaan.
Iranin öljyministeri Bijan Zanganeh ilmoitti tukevansa öljysopimusta, vaikka Iran ei ilmeisesti suostu tuotantoaan rajoittamaan. Kuva: Raheb Homavandi / Reuters

Ankara/Dubai

Raakaöljyn hinta kallistui keskiviikkona illansuussa lähes kahdeksan prosenttia, koska sijoittajat tulkitsivat Iranin olevan valmis rajoittamaan öljyntuotantoaan.

Virallisesti Iran kieltäytyi keskiviikkona neuvottelemasta öljyntuotantonsa rajoittamisesta, koska se haluaa palauttaa talouspakotteiden takia menettämänsä markkinaosuuden.

Suuret öljyntuottajavaltiot Saudi-Arabia ja Venäjä sopivat alkuviikosta, että rajoittavat tuotantonsa tammikuun tasolle. Sopimuksessa pyritään siihen, että raakaöljyn hinta kallistuisi.

Sopimus on merkittävä siksi, että Venäjä ei kuulu öljynviejävaltioiden yhteistyöjärjestöön Opeciin. Vastaavaa sopimusta öljymarkkinoilla ei ole tehty 15 vuoteen.

Sijoittajat innostuivat todennäköisesti Iranin öljyministerin keskiviikkona antamasta lausunnosta.

”Tämä on ensimmäinen askel ja muitakin askeleita tarvitaan. Yhteistyö Opecin ja Opeciin kuulumattomien välllä on hyvä uutinen. Me kannattamme kaikkia keinoja, joilla vakautetaan markkinoita ja hintoja”, Iranin öljyministeri Bijan Zanganeh sanoi uutistoimisto Shanan mukaan.

Ministeri Zanganeh neuvotteli keskiviikkona kaksi tuntia Iranin pääkaupungissa Teheranissa Irakin, Qatarin ja Venezuelan öljyministereiden kanssa.

Kokouksen jälkeen Zanganehin kommentit olivat varovaisia. Hän varoi visusti mainitsemasta mitään Iranin kannasta sopimukseen liittymisestä. Hän kehui tapaamista ja ilmoitti ainoastaan sen, että Iran tukee yhteistyötä Opeciin kuuluvien ja siihen kuulumattomien valtioiden välillä.

Sopimus uhkaa kaatua, jos Iran ei sitä hyväksy. Opecin jäsenvaltioista Venezuela, Qatar, Kuwait ja Irak ovat suostuneen tuotannon rajoittamiseen tammikuun tasolle.

Öljyntuotannon rajoittaminen olisi tärkeää, koska nykyisin siitä on runsaasti ylitarjontaa. Se on merkittävä syy siihen, miksi öljyn hinta on romahtanut runsaan 1,5 vuoden kuluessa. Keskiviikkoiltana Pohjanmeren Brent-viitelaadun raakaöljy maksoi 34,6 dollaria barrelilta. Tammikuun lopussa hinta oli 28 dollaria barrelilta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat