Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elintarviketeollisuusliitto: Hintakisa heikentänyt elintarvikeyritysten kannattavuutta

”Sekä yritysten että kuluttajan näkökulmasta ei pitkällä aikavälillä ole hyvä kehitys, että hintakilpailu on näin kova”, sanoo johtaja Heli Tammivuori.

Talous
 
Terhi Liimu / HS
Kimmo Kavenius täytti makkarahyllyä Helsingin Postitalon K-marketissa syksyllä 2015.
Kimmo Kavenius täytti makkarahyllyä Helsingin Postitalon K-marketissa syksyllä 2015. Kuva: Terhi Liimu / HS

Kaupan kova hintakilpailu on heikentänyt elintarvikeyritysten kannattavuutta, yritykset arvioivat Elintarviketeollisuusliiton (ETL) torstaina julkistaman kyselyn mukaan.

Lähes puolessa kyselyyn vastanneista yrityksistä operatiivinen kannattavuus heikkeni viime vuonna. Toisaalta 38 prosenttia kertoi kannattavuuden parantuneen. Myös tulevaisuuden näkymät vaikuttavat valoisilta: yli kolme neljästä yrityksestä arvioi kannattavuuden parantuvan tänä vuonna.

Elintarvikealan pörssiyhtiöistä liikevaihdoltaan suurimman, HKScanin, liikevoitto ja kannattavuus ilman kertaeriä paranivat hieman viime vuonna. Sen liikevoittoprosentti jäi silti vain 1,1:een. Atrian ja Apetitin liiketulokset supistuivat.

Sen sijaan Raisio teki viime vuonna mainion tuloksen: sen liikevoitto ilman kertaeriä parani lähes 17 miljoonaa euroa 51,7 miljoonaan euroon. Liikevoittoprosentti koheni lähes kolme prosenttiyksikköä 9,9:ään.

Niillä yrityksillä, joiden kannattavuus on heikentynyt, taustalla ovat sekä ylituotantoa koko Euroopassa aiheuttanut Venäjän tuontikielto että ruuan hinnanalennuskampanjat. Vaikeassa tilanteessa ovat etenkin liha- ja maitoalan yritykset, joihin Venäjän tuontikiellot iskivät kovimmin.

Yritykset itse arvioivat ETL:n kyselyssä kaupan hintakilpailun pääsyyksi kannattavuuden heikentymiseen. Viime vuonna etenkin markkinajohtaja S-ryhmä ilmoitti näyttävästi hinnanalennuksista. Se aikoo jatkaa tänä vuonna hinnanalennuksia 50 miljoonan euron arvosta. S-ryhmä on kertonut rahoittavansa alennukset pienentämällä katteitaan ja tehostamalla toimintaansa.

Myös Kesko ilmoitti tammikuussa alentavansa hintoja, vaikka samalla pääjohtaja Mikko Helander on arvostellut ruokakeskustelun pyörimistä pelkän hinnan ympärillä.

Samoilla linjoilla on ETL.

”Sekä yritysten että kuluttajan näkökulmasta ei pitkällä aikavälillä ole hyvä kehitys, että hintakilpailu on näin kova”, sanoo johtaja Heli Tammivuori.

Hänen mukaansa kova kilpailu hinnalla heikentää yritysten mahdollisuuksia kehittää uusia tuotteita, kun niiden kannattavuus heikkenee. Pidemmän päälle tämä saattaa vähentää kuluttajan valintamahdollisuuksia.

”Kuluttaja haluaa nykyään nimenomaan persoonallisia tuotteita. Tätä kehitystä hintakisa ei tue.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat