Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus esittää 38,5 miljoonan euron lisärahoitusta Talvivaaran entiselle kaivokselle

Talous
 
Jukka Gröndahl / HS
Talvivaaran entisen kaivoksen omistaa nykyisin Terrafame.
Talvivaaran entisen kaivoksen omistaa nykyisin Terrafame. Kuva: Jukka Gröndahl / HS

Hallitus esittää eduskunnalle antamassaan lisätalousarvioesityksessä, että Talvivaaran entisen kaivoksen omistavalle Terrafamelle annettaisiin 38,5 miljoonaa euroa oman pääoman kasvattamiseen.

Lisäpääomaa voidaan käyttää Terrafamen kaivostoiminnan jatkamiseen, koska yhtiö ei ole ainakaan toistaiseksi onnistunut hankkimaan yksityistä rahoitusta.

”Valtio pääomitti Terrafame Group Oy:tä vuonna 2015 yhteensä 209 miljoonalla eurolla liittyen entisen Talvivaaran kaivoksen omistus- ja rahoitusjärjestelyihin. Terrafame Oy hankki Talvivaara Sotkamo Oy:n konkurssipesältä sen liiketoiminnan ja omaisuuserät sekä on syksystä 2015 lähtien ajanut suunnitelmien mukaisesti ja tuloksekkaasti Sotkamon kaivosta ylös”, sanoo Terrafame Groupin toimitusjohtaja Matti Hietanen tiedotteessa.

Elokuussa 2015 valtio asetti tavoitteekseen, että kaivos osoittaa seuraavan kahden vuoden aikana toimivansa vakaasti ja Terrafamen taloudellinen kehitys vahvistuu. Tavoitteeksi asetettiin, että Terrafamen kassavirta olisi vuodenvaihteessa 2017‒2018 positiivinen.

Terrafamen mukaan vuodenvaihteeseen mennessä malmia siirrettiin bioliuotuskasoille 4,1 miljoonaa tonnia. Yhtiön arvioi bioliuotusprosessin lähteneen hyvin käyntiin.

”Kasojen liuotustulokset ovat ylittäneet noin neljän liuotuskuukauden jälkeen kaivoksen aiempien vuosien parhaat vastaavat tulokset sekä Terrafamen tuotantosuunnitelmien arviot, mikä on lupaavaa jatkon kannalta. Kaivoksen päätuotteiden, nikkelin ja sinkin, kaupalliset tuotetoimitukset ovat myös käynnistyneet suunnitellusti”, Hietanen sanoo tiedotteessa.

Hietasen mukaan Terrafame on joutunut investoimaan arvioitua enemmän kaivoksen laitteistoihin. Korjaustarve on osoittautunut kesällä 2015 tehtyjä arvioita jonkin verran suuremmaksi.

”Nikkelin maailmanmarkkinahinta on myös kehittynyt valitettavan heikosti, mikä vaikuttaa Terrafamen tulovirtaan. Vaikka itse ylösajo on sujunut hyvin, on Terrafamen kassa kulunut jonkin verran nopeammin kuin kesällä 2015 laadituissa ensimmäisissä laskelmissa arvioitiin”, Hietanen sanoo tiedotteessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat