Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suursijoittaja tutkii taloutta laajasti

Talous
 
Rio Gandara
Reima Rytsölä
Reima Rytsölä Kuva: Rio Gandara

Työeläkeyhtiö Varman sijoitusjohtaja Reima Rytsölä arvioi suomalaisten pörssiyhtiöiden viime vuoden tuloksia kohtalaisen hyviksi.

”Viimeisellä neljänneksellä jäätiin hieman odotuksista, mutta kaikkiaan tulokset ovat pitäneet hyvin. Se ei ole tämän maan ongelma”, Rytsölä sanoo.

Keskustelua herättänyttä osinkojen jakoa Rytsölä ei halua lähteä arvioimaan siltä pohjalta, onko se liian höveliä vai ei. ”Me emme tarkastele sitä täällä Varmassa tästä näkökulmasta.”

Osingonjako on Rytsölän mukaan aina yrityskohtaista. Jos yrityksen johdolla ei ole sellaisia hankkeita, joihin se haluaa sitoa omaa pääomaa, silloin sitä pitää jakaa osakkaille.

”Yrityksessä olevat varat ovat aina omistajien rahoja. Jos yhtiön tase on heikko, ei pidä jakaa osinkoja. Yrityksen hallitus ja johto arvioivat aina kokonaisvaltaisesti, mikä on varallisuusasema.”

Toisaalta myös markkinoiden tilanne ja näkymät vaikuttavat. Jos merkittäviä kasvunäkymiä ja hankkeita ei ole, silloin jaetaan ulos enemmän.

Sijoittajien kannalta heikosti alkaneen vuoden suuri kysymys on, jatkuuko alavireisyys. Sijoittajat ovat odottavalla kannalla ja seuraavat makrotalouden lukuja tavallistakin tarkemmin. Tärkeimmät tunnusluvut liittyvät Yhdysvaltoihin ja Kiinaan.

Varman sijoitussalkun arvo oli viime vuoden lopulla 41,3 miljardia euroa. Kaikkien sijoitusten kokonaistuotto oli 4,2 prosenttia.

Kotimaisten pörssissä listattujen osakkeiden tuotto oli huomattavasti parempi, 15,9 prosenttia. Kotimaisten osakkeiden yhteisarvo on noin viisi miljardia euroa.

Ulkomaiset sijoitukset mukaan lukien osakkeiden tuotto oli 8,8 prosenttia. Tuottoa heikensivät Yhdysvaltain ja muun maailman sijoitukset.

Eurooppalaisten osakkeiden tuotto, ilman suomalaisia sijoituskohteita, oli 9,6 prosenttia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat