Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ajatuspaja Liberan pamfletti: Asuntopolitiikka pitää asumisen kalliina

Analyysi vaatii pääkaupunkiseudulle ruuhkamaksuja.

Talous
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Helsingin Jätkäsaari on yksi nopeasti laajenevista kaupunginosista. Helsingin väkiluvun odotetaan kasvavan noin 865000 asukkaaseen vuoteen 2050 mennessä.
Helsingin Jätkäsaari on yksi nopeasti laajenevista kaupunginosista. Helsingin väkiluvun odotetaan kasvavan noin 865000 asukkaaseen vuoteen 2050 mennessä. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Rakentamisen sääntelyä ja erityisesti Helsingin asuntopolitiikkaa hoidetaan huonosti. Kaavoitus tehdään tavalla, joka vähentää asuntotuotantoa ja pitää hinnat korkeina.

Nämä ovat perusväitteitä ajatuspaja Liberan torstaina julkaisemassa raportissa, jonka ovat kirjoittaneet Liberan toiminnanjohtaja Heikki Pursiainen ja Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen erikoistutkija Tuukka Saarimaa.

Liberaa voi pitää poliittisesti oikealle kallistuvana ajatuspajana.

HS poimi raportista väitteitä ja pyysi niihin kommentteja kaupunkisuunnittelusta paljon kirjoittaneelta helsinkiläiseltä kaupunginvaltuutetulta Osmo Soininvaaralta (vihr) ja Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston päälliköltä Mikko Aholta.

Väite:

Kun kaupunki luopuu maistaan, tontit pitäisi aina luovuttaa avoimella huutokaupalla, jotta kaupunki saisi parhaan mahdollisen tuoton.

Soininvaara: ”Olen ehdottanut samaa itse. Perusteena on se, että kaupungin pitäisi kasvaa paljon nopeammin. Jokainen uusi asukas maksaa paljon investointeina. Koska se maksaa paljon, kaavoitusta jarrutetaan.”

Aho: ”Jos mietitään pelkästään investointeihin saatavien varojen näkökulmasta, huutokauppa on tuottoisin. Minun mielestäni täytyy ottaa huomioon myös kohtuuhintainen asuminen ja siihen liittyvä asuntotuotanto.”

Väite:

Talin vuokraaminen golfkentäksi ja Kivinokan pitäminen mökkikylänä on pöyristyttävän tuhlailevaa maankäyttöä. Kaupungin pitäisi vähintään kertoa, kuinka paljon se menettää tuloja, kun näitä ja muita maa-alueita ei oteta muuhun käyttöön.

Soininvaara: ”Tali on selvä tapaus. Olen ehdottanut, että se lahjoitettaisiin golfseuralle. Maanantaiaamuna he olisivat kaupunkisuunnitteluvirastossa vaatimassa, että alue kaavoitetaan asuntokäyttöön. Kivinokka on hankalampi: ihan samaa voisi sanoa Seurasaaresta. Jossain pitää olla viheralueita, mutta ehkä Kivinokka ei ole parhaassa mahdollisessa käytössä.”

Aho: ”Kaupunki ei voi ajatella noin. Yhtä hyvin voi kysyä, mikä on Keskuspuiston arvo täyteen rakennettuna. Hintalappu Talille ja Kivinokalle löytyy hyvin helposti. Vaikeus on se, halutaanko asioita arvioida aina tätä kautta vai sitä kautta, mikä alueen arvo on eri tulokulmista.”

Väite:

Tulonjakoa pitää tehdä verotuksella ja tuilla, ei kaupunkisuunnittelulla, koska se on epätasa-arvoista. Kaupunki tukee hitas-asukkaita, mutta hyödyn saavat keskiluokkaiset tai varakkaammat. (Kirjoittajat kertovat asuvansa hitas-asunnoissa.) Sosiaalinen asuntotuotanto pitäisi suunnata niille, joiden on mahdotonta saada asunto muutoin.

Soininvaara: ”Hitaksessa ei ole enää päätä eikä häntää. Sosiaaliseen tuotantoon on vaikea ottaa kantaa, koska pitäisi miettiä, mitä muuta tehdään. Jos saisin päättää koko paletista, en rakentaisi erillisiä taloja köyhille.”

Aho: ”Millä tavalla tuetaan kehitystä, joka ehkäisisi segregaatiota (alueellista eriytymistä)? Se on elementti, joka täytyisi pitää vuokra-asumisessa mukana.”

Väite:

Maksuton tienkäyttö ruuhka-aikana on sietämätöntä yhteiskunnallista tuhlausta. Pääkaupunkiseudun teille pitää saada maksut, jotka muuttuvat liikennemäärän mukaan.

Soininvaara: ”Jokainen, joka on suorittanut kansantaloustieteen peruskurssin, on samaa mieltä. Nyt ruuhkassa seisovat maksavat siitä aikana eivätkä rahana.”

Aho: ”Kun Helsinki kasvaa ja tiivistyy, jossain vaiheessa meiltä loppuu tila. Sitten täytyy miettiä, miten siihen voidaan vaikuttaa. Yksi asia on parantaa merkittävästi joukkoliikennettä. Samalla täytyy miettiä, miten se rahoitetaan.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat