Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilmarinen teki eläkesijoittajien parhaan tuloksen – yhtiö myi keväällä osakkeita kahdella miljardilla eurolla

Talous
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Työeläkevakuutusyhtiö Ilmarisen toimitusjohtaja Timo Ritakallio esitteli Ilmarisen tilinpäätöksen Helsingissä perjantaina.
Työeläkevakuutusyhtiö Ilmarisen toimitusjohtaja Timo Ritakallio esitteli Ilmarisen tilinpäätöksen Helsingissä perjantaina. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Suomen toiseksi suurin eläkeyhtiö Ilmarinen myi viime keväänä pörssiosakkeita noin kahdella miljardilla eurolla. Muun muassa tämä valtava osakemyynti johti siihen, että yhtiö teki viime vuonna parhaan sijoitustuoton eläkeyhtiöiden ja eläkelaitosten joukossa.

Ilmarinen on kuitenkin edelleen Suomen suurin yksityinen osakesijoittaja eläkeyhtiö Varman rinnalla.

Ilmarisen sijoitustuotto oli kuusi prosenttia 2015, kun Suomen suurin osakeyhtiö Varma sai eläkerahalle 4,2 prosentin vuosituoton. Lähimmäksi Ilmarista pääsi piskuinen ruotsalaisen pääoman hallitsema Veritas, joka sai eläkesijoituksille tuottoa 5,8 prosenttia.

Ilmarisen selvityksen mukaan sen saama kuuden prosentin tuotto oli korkea Euroopassakin, jossa tyypillinen eläkesijoittajien saama tuotto oli kahdesta kolmeen prosenttia.

”Viime vuoden ajoitustuotoissa näkyy se, että myimme maalis–huhtikuussa osakkeita parilla miljardilla eurolla. Samoin meillä oli muita yhtiöitä pienempi riskiprofiili”, Ilmarisen toimitusjohtaja Timo Ritakallio sanoi yhtiön tulosjulkistustilaisuudessa perjantaina.

Tuottoa tuli, koska pörssiosakkeet olivat maalis–huhtikuussa monen vuoden huippuinnoissaan.

Ilmarisen sijoitusjohtajan Mikko Mursulan mukaan ratkaisevaa 2015 oli myös valuuttariskin valinta.

”Dollareilla sijoittava kuten me sai Yhdysvalloista viime vuonna hyvän tuoton. Tämä johtuu siitä, että dollari vahvistui”, Mursula selvitti.

Tulevaisuuden sijoitusympäristöä leimaa Mursulan mukaan pelko, sillä osakkeiden hinnat ovat viime kuukausina laskeneet selvästi. Toinen huolenaihe on öljyn hinnan alentuminen.

”Kuinka paljon maailman pankkijärjestelmässä on öljy-yhtiöille annettuja luottoja?”, Mursula viittasi finanssiyhtiöiden arvojen laskuun.

Mursulan mukaan vuoden 2016 sijoitusnäkymiä leimaa epävarmuus ja markkinoiden heilunta.

”Ratkaisevaa on yhdysvaltalaisten kuluttajien käyttäytyminen. Heistä riippuu paljon se, että tuleeko lama vai ei”, Mursula ennusti.

Ritakallion mukaan maailmantaloudessa on paljon ”muhivia ongelmia”.

”Deutche Bankilla ja muilla pankeilla on paljon vaikeuksia, jotka voivat pompsahtaa esiin. Ei ole ihme, että eurooppalaisten pankkien kurssit ovat laskeneet viime kuukausina 30–40 prosenttia”, Ritakallio kuvaili.

Näin ei ole käynyt kuitenkaan pohjoismaisten pankkien kuten Nordean ja Dansken osalta. Tämä johtuu Ritakallion mukaan siitä, että näissä pankeissa taseet ovat kunnossa.

Korjattu kello 14.15: Veritas sai eläkerahalle tuottoa 5,8 prosenttia vuonna 2015.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat