Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Norjan keskuspankki varoittaa öljyrahaston hupenemisesta

Norjan rahastoidut öljyrikkaudet alkavat tänä vuonna kutistua

Talous
 
Reuters
Kristin Oilin porauslautta Pohjanmerellä noin sata kilometriä Kristiansundista.
Kristin Oilin porauslautta Pohjanmerellä noin sata kilometriä Kristiansundista. Kuva: Reuters

Norjan keskuspankki varoittaa poikkeuksellisen vahvasti Norjaa öljyrahaston hupenemisesta. Keskuspankin talouskatsauksesta kertoi uutistoimisto Bloomberg.

Öljy ja kaasu muodostavat noin puolet Norjan viennistä. Keskuspankin mukaan Norja joutuu nyt kokemaan öljyriippuvaisuuden negatiiviset seuraukset.

2015 saattoi olla viimeinen vuosi, kun Norjan valtion eläkerahastoon eli öljyrahastoon virtasi enemmän rahaa sisään kuin siitä otettiin ulos.

Rahasto on vuotanut koko alkuvuoden. Keskuspankin mukaan ei ole lainkaan varmaa, että rahasto palaa voiton puolelle tulevinakaan vuosina.

Norjan hallitus saattaa joutua käyttämään pelkästään tänä vuonna jopa 80 miljardia kruunua eli 8,4 miljardia euroa rahaston varoja, keskuspankki arvioi.

Lokakuussa julkistetun budjetin mukaan hallitus kauhaisisi öljyrahastosta budjetin täytettä vain 4,9 miljardia kruunua. Summa on ennätys Norjan historiassa mutta kaukana keskuspankin tuoreesta arviosta.

Norja on tuhlannut kolmen viime vuoden aikana öljytulojaan enemmän kuin niitä edeltäneiden kymmenen vuoden aikana yhteensä.

Keskuspankki hakee torstaina julkaistussa katsauksessaan Norjalle vertailukohtaa fantasiamaailmasta.

”Norjan talous on nauttinut poikkeuksellisen pitkästä kesästä. Talvi on tulossa”, keskuspankki varoittaa raportissaan.

Starkien suvun talven tuloa povaava motto on tuttu tv-sarjasta Game of Thrones sekä kirjasarjasta Tulen ja jään laulu.

Keskuspankin mukaan Norjan talouden sää alkoi kylmetä jo kesän 2014 jälkeen, kun öljy äkillisesti halventui. Raakaöljyn Brent-viitehinta on romahtanut noin 70 prosenttia kesäkuusta 2014.

Tiistaina barrelin hinta oli hieman yli 34 dollaria. Barreli öljyä on tilavuudeltaan noin 159 litraa.

Norjalla on nyt edessään koejakso, jonka aikana nähdään, kuinka hyvin maan talous kantaa ilman öljykaupan tukea.

”Norjan talous on hyvin varustautunut kohtaamaan haasteita. Nykyajan talouspolitiikan puolustusmekanismit ovat parempia kuin 1980-luvun puolessavälissä, kun öljyn hinta viimeksi putosi”, keskuspankki huomauttaa katsauksessaan.

Norjan nykyinen öljyteollisuus aloitti toimintansa 1970-luvulla alussa.

Vielä 1980-luvulla suurin osa Norjan saamista öljyrahoista meni suoraan budjetin paikkaamiseen, minkä vuoksi hintojen romahdus aiheutti silloin äkkijarrutuksen myös talouspolitiikassa.

Vuonna 1990 Norja perusti rahaston ohjaamaan öljyvarojen järkevää ja pitkäjänteistä käyttöä.

Norja on kerännyt öljyllään säästöt, jotka ovat nykyään moninkertaiset valtion vuosibudjettiin verrattuna. Rahaston markkina-arvo oli viime vuoden kesäkuun lopussa lähes 6 900 miljardia kruunua eli noin 725 miljardia euroa.

Öljyrahasto on yrittänyt viime aikoina vähentää riippuvaisuutta fossiilisista polttoaineista myös sijoituksissaan.

Öljyteollisuutta uhkaavat viime aikojen hintaromahduksen lisäksi ilmastonmuutoksen aiheuttamat koko energiasektorin murrospaineet.

Viime kesänä Norjan parlamentti päätti, että rahaston on luovuttava sijoituksista niihin yhtiöihin, joiden liikevaihdosta yli 30 prosenttia tulee kivihiilestä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat