Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranskalaislehti: Olkiluoto 3:n rakentaja Areva teki taas miljarditappion

Suomalaisesta voimalahankkeesta on tullut Arevalle tappava kiviriippa

Talous
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Olkiluodon ydinvoimala Olkiluoto 3 - laitosyksikkö Eurajoella elokuussa 2015.
Olkiluodon ydinvoimala Olkiluoto 3 - laitosyksikkö Eurajoella elokuussa 2015. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva
Fakta

Voimalaurakka venähti

 Areva alkoi rakentaa Eurajoelle Olkiluodon kolmatta reaktoria vuonna 2005. Valmista piti tulla vuonna 2009, mutta tuoreessa arviossa maali on vuoden 2018 lopussa.

 Areva arvioi, että laitoksen kustannukset paisuvat noin yhdeksään miljardiin euroon, yli kolminkertaisiksi alkuperäisestä budjetista.

 Areva ja Teollisuuden Voima ovat kiistelleet julkisesti siitä, kenen syy viivästyminen on. Kumpikin vaatii toiselta yli kahden miljardin euron korvauksia.

Ranskalaisen ydinvoimayhtiön Arevan tappio saattoi viime vuonna olla yli miljardi euroa.

Ranskalainen Les Echos -talouslehti kertoi perjantaina, että Areva saattaa merkitä torstaina julkistettavaan tilinpäätökseensä 300–400 miljoonaa euroa uusia kustannuksia Olkiluoto 3 -ydinvoimalahankkeesta.

Les Echosin mukaan varaus kasvattaisi Arevan viime vuoden nettotappion 1–1,5 miljardiin euroon.

Uutistoimisto Reutersin kyselyssä analyytikot ennustavat Arevalle keskimäärin 483 miljoonan euron nettotappiota. Kysely oli toteutettu ennen Les Echosin artikkelin julkaisua.

Tämä ei olisi ensimmäinen kerta, kun Arevan tulos jää rajusti pakkasen puolelle. Vuonna 2014 Arevan nettotappio oli hurjat 4,8 miljardia euroa. Tappio on erityisen suuri, kun sen suhteuttaa Arevan liikevaihtoon, joka oli 8,3 miljardia euroa.

Viimeksi Arevan nettotulos on ollut voitollinen vuonna 2010. Areva on kirjannut Olkiluoto 3:sta jo 4,3 miljardin euron edestä ”sopimussyistä” johtuvia tappioita.

Olkiluoto 3 ei ole Arevan ainoa ongelma, vaan sillä on vaikeuksia myös muissa kansainvälisissä hankkeissa.

Arevalla voi olla edessään lisää karvaita tappioita.

Yhtiö taistelee parhaillaan välimiesmenettelyssä Teollisuuden Voiman (TVO) kanssa siitä, kumman syy ydinvoimalan viivästyminen todella on ja etenkin siitä, kumpi joutuu maksamaan kummalle.

Areva rakennuttaa voimalaa TVO:n käyttöön. Molemmat ovat vaatineet miljardikorvauksia.

Ranskan talousministeri Emmanuel Macron antoi tammikuun 20. päivä Arevalle kuukauden verran aikaa päästä sopuun korvauskiistassa TVO:n kanssa.

Kuukausi tulee täyteen huomenna lauantaina, mutta todennäköisesti yhtiöillä on aikaa sopia vähintään Arevan tilinpäätöksen julkistukseen eli ensi torstaihin asti.

Les Echosin mukaan välimiesmenettelyssä on päästy eteenpäin, mutta ei ole varmaa, löytyykö ratkaisu vielä torstaihin mennessä.

”Tiimimme yrittävät edetä niin nopeasti kuin vain on mahdollista”, Arevan edustaja kertoi uutistoimisto Reutersille perjantaina.

Talousministeri Macron on hoputtanut neuvotteluja siksi, että vararikon partaalla kiikkuvan Arevan reaktoreiden valmistustoiminnan pitäisi pian fuusioitua ranskalaisen energiayhtiön EDF:n kanssa.

EDF on maailman suurin sähköntuottaja. Se ei halua, että lasku Arevan keskeneräisistä korvausneuvotteluista lankeaa EDF:n hoidettavaksi.

Ranskan julkinen sektori on molemmissa yhtiöissä enemmistöomistajana.

Olkiluoto 3:n rakentaminen alkoi vuonna 2005. Reaktorin piti alunperin valmistua jo vuonna 2009.

HS kertoi viime viikolla, että Olkiluoto 3:n valmistuminen saattaa jälleen kerran lykkääntyä suunnitellusta. Arevan virallinen arvio ydinvoimalan valmistumisesta on tällä hetkellä vuoden 2018 loppu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat