Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläkerahan hoito vaikeutui – kaikkien eläkevakuuttajien tuotot heikkenivät

Sijoitustuoton merkitys kasvaa, mutta sitä oli entistä vaikeampi saada 168 miljardin euron salkulle.

Talous
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Ilmarisen sijoitustuotto oli viime vuonna paras eläkeyhtiöiden ja eläkelaitosten joukossa. Toimitusjohtaja Timo Ritakallio esitteli yhtiön tulosta perjantaina.
Ilmarisen sijoitustuotto oli viime vuonna paras eläkeyhtiöiden ja eläkelaitosten joukossa. Toimitusjohtaja Timo Ritakallio esitteli yhtiön tulosta perjantaina. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Fakta

Myös työntekijä maksaa eläkemaksua

 Työeläkeyhtiöiden sijoitustoiminnan merkityksen näkee palkkalaskelmasta, jossa viisi tai kuusi prosenttia palkasta menee työeläkemaksuun.

 Yksityisten alojen työntekijät maksavat eläkemaksunsa työeläkeyhtiöille.

 Valtion eläkkeiden sijoittamisesta huolehtii Valtion eläkerahasto.

 Kuntien työntekijöiden eläkevarat ovat Kevan hoidossa.

Kaikkien eläkeyhtiöiden ja -laitosten sijoitustuotot heikkenivät viime vuonna selvästi, mutta kaikki eläkevakuuttajat kasvattivat silti eläkkeiden katteena olevaa miljardiomaisuutta 2015.

Viime vuoden lopulla viisi eläkeyhtiötä ja kaksi eläkelaitosta hallitsivat yhteensä 168 miljardin euron arvoista sijoitussalkkua, kun vuotta aiemmin salkun markkina-arvo oli 161 miljardia.

Koska sijoitettavat varat ovat valtavia, eläkeyhtiöiden sijoitustuotoilla on suuri euromääräinen merkitys. Sijoitustuottojen merkitystä lisää sekin, että ulos maksettavien eläkkeiden virta on nykyisin suurempi kuin sisään tulevien eläkemaksujen määrä – kuntien eläkkeitä hoitavaa Kevaa lukuun ottamatta.

Sijoitustuottojen merkitys siis kasvaa, mutta jo viime vuonna oli nähtävissä, miten niiden saaminen on entistä vaikeampaa.

Osakkeista saatu tuotto ratkaisi jälleen kerran viime vuonna sen, mikä yhtiö tai laitos oli ykkösenä. Suomen toiseksi suurin eläkeyhtiö Ilmarinen myi viime keväänä pörssiyhtiöiden osakkeita noin kahdella miljardilla eurolla – oikeaan aikaan.

Tämä on yksi ratkaiseva syy sille, että yhtiö teki viime vuonna parhaan sijoitustuoton eläkeyhtiöiden ja eläkelaitosten joukossa. Tuottoa tuli, koska osakkeet olivat maalis–huhtikuussa huippuhinnoissa.

Ilmarisen sijoitustuotto oli kuusi prosenttia 2015, kun Suomen suurin osakeyhtiö Varma sai eläkerahalle 4,2 prosentin vuosituoton. Lähimmäksi Ilmarista pääsi piskuinen ruotsalaisen pääoman hallitsema Veritas, jonka eläkesijoitusten tuotto oli 5,8 prosenttia.

Huolestuttavaa viime vuonna oli se, että Ilmarista lukuun ottamatta kaikkien eläkeyhtiöiden riskinkestävyys eli vakavaraisuus heikkeni.

Eläkeyhtiö voi rohkeasti tavoitella entistä parempia tuottoja vain silloin, kun sen vakavaraisuus on kunnossa.

Eteraa lukuun ottamatta eläkeyhtiöillä on vielä tukevasti vakavaraisuutta jäljellä. Eteran tilanne näyttää tukalalta, sillä yhtiö ei ole saanut parannettua vakavaraisuuttaan, vaikka sijoitustuotot ovat aiempaa paremmat.

Eteraa painaa edelleen 2013 hyvin heikko 0,2 prosentin sijoitustulos, ja viime vuonnakin yhtiö oli sijoitustuotoilla mitattuna joukon huonoin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat