Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläkerahan tuotto jäi alle tavoitteen

Talous
 

Parhaan sijoitustuloksen 2015 tehnyt Ilmarinen julkisti tilinpäätöksensä perjantaina. Kaikkien eläkeyhtiöiden tuotot myös pidemmältä kymmenen vuoden aikaväliltä ovat nyt koossa.

Yksikään eläkeyhtiö ei ole yltänyt vuosina 2006–2015 reaaliseen tuottotavoitteeseen, joka on keskimäärin 3,5 prosenttia vuodessa. Siihen pääsi vain kuntien eläkemiljardeja sijoittava Keva, jolla laitoksena ei ole varsinaista tuottotavoitetta.

Työeläkeyhtiöiden tärkeä tehtävä on hankkia suomalaisten eläkesäästöille tuottoja, joilla hillitään työeläkemaksujen nousua. Jokainen palkansaaja maksaa työeläkemaksua, joten ei ole samantekevää, millaisiin sijoitustuottoihin yksityiset viisi eläkeyhtiötä pystyvät.

Eläketurvakeskuksen laskema 3,5 prosenttia koskee vain eläkeyhtiöitä. Sen saavuttamalla työeläkejärjestelmän rahoitus pysyy tasapainossa. Kuntien ja valtion laitosten maksamat eläkkeet takaa loppujen lopuksi kunta tai valtio, joilla on verotusoikeus.

Vielä edellisellä kymmenvuotisjaksolla 2005–2014 yksi eläkeyhtiö eli Varma saavutti tavoitteen. Tänä vuonna rimaa ei saavuttanut yksikään yhtiö. Suunta on laskeva jo toista vuotta.

Kymmenen vuoden tarkastelussa erottuu Eteran yhden prosentin reaalituotto 2006–2015. Se on selvästi heikompi kuin muun joukon 2,7–3,5 prosentin reaalituottotaso.

Edellisellä tarkastelujaksolla eli 2005–2014 Eteran keskimääräinen reaalituotto oli 1,6 prosenttia. Heikennys on ollut selvä.

Eläkeyhtiöillä on toiminnassaan yhteisvastuu, joten Eteran asiakkailla ja vakuutetuilla ei ole mitään hätää. Yhdenkin yhtiön heikot tuotot luovat kuitenkin painetta kaikkien eläkemaksun korottamiseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat