Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lainmuutos voisi patistaayhtiöitä investointeihin

Talous
 
Heikki Saukkomaa
Elinkeinoministeri Olli Rehn kertoi perjantaina., että sähkömarkkinalakiin on tulossa katto siirtohintojen korotuksille ja määräykset, kuinka usein korotuksia saa tehdä.
Elinkeinoministeri Olli Rehn kertoi perjantaina., että sähkömarkkinalakiin on tulossa katto siirtohintojen korotuksille ja määräykset, kuinka usein korotuksia saa tehdä. Kuva: Heikki Saukkomaa

Sähkömarkkinalakia saatetaan muuttaa Carunan hinnankorotusten jälkeen niin, että siirtoyhtiöt velvoitettaisiin käyttämään tuotoistaan riittävä osa sähköverkon parantamiseen.

”Me tulemme arvioimaan tätä kysymystä toimien niin, että rakennetaan jotkin pelisäännöt”, elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) sanoi tiedotustilaisuudessa perjantaina.

”Yhtiöillä voi olla kohtuullinen tuotto-odotus, mutta vastaavasti odotetaan, että ne todellakin investoivat ja sähkön siirtoverkon huoltovarmuus paranee.”

Energiavirasto on Rehnille tekemässään selvityksessä ehdottanut, että olisi syytä harkita verkonhaltijoiden omistajilleen tulouttamille voitonjakoluonteisille erille enimmäistasoa. Eriin kuuluvat muun muassa osingot ja konserniavustukset. Viraston mukaan näin voitaisiin osaltaan varmistaa, että asiakkailta perittyjä tuottoja sijoitettaisiin riittävästi investointeihin.

Akuutti kiista Carunan hinnankorotuksista vaikutti kuitenkin rauhoittuneen sen jälkeen, kun sähkönsiirtoyhtiö ilmoitti torstaina loiventavansa korotuksiaan. Vuosikorotus jää Carunan laskujen mukaan 15 prosenttiin aiemman 27 prosentin sijasta.

Sekä Rehn että kuluttaja-asiamies Päivi Hentunen kiittelivät päätöstä perjantaina. Caruna päätyi ratkaisuun neuvotteluissa kuluttaja-asiamiehen kanssa. Hentusen mukaan asiassa ei ole enää tarvetta ryhmävalitukseen tai ryhmäkanteeseen.

Carunan aiheuttama poru on saanut Rehnin valmistelemaan kiireen vilkkaa sähkömarkkinalain muutosta. Hän aikoo tuoda esityksen lain muuttamisesta mahdollisimman pian hallitukseen ja eduskuntaan.

Uudistuksessa lakiin kirjattaisiin katto sähkönsiirtomaksun korotuksille ja korotustiheydelle. Nämä ovat poliittisesti yksinkertaisempia toteutettavia kuin vaatimus tietystä investointitasosta.

”Meillä vallitsee poliittisesti laaja yhteisymmärrys tarpeesta määrittää katto kertakorotuksille ja niiden tarkasteluvälille sähkömarkkinalaissa”, Rehn sanoi.

Hänen mukaansa uudistuksen on määrä tulla voimaan viimeistään ensi vuoden alusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat