Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kastiton Ashok Khade nousi upporikkaaksi putkipatruunaksi Intiassa –"Päätin, etten aio kuolla köyhyydessä"

Ashok Khade syntyi köyhään kylään Intian yhteiskunnan pohjalle. Nyt hän on upporikas teollisuusmies, joka rakentaa öljy- ja kaasuputkia maan länsirannikolle. Khade uskoo Intian menestykseen, mutta satojen miljoonien nostaminen syvästä köyhyydestä on kivinen tie.

Talous
 
Prashanth Vishwanathan
Vauhdilla kasvava Intia kitkee valtaosan köyhyydestään kymmenessä vuodessa, uskoo Ashok Khade.
Vauhdilla kasvava Intia kitkee valtaosan köyhyydestään kymmenessä vuodessa, uskoo Ashok Khade. Kuva: Prashanth Vishwanathan

Mumbai

Lasken Ashok Khaden vasemman käden kultasormuksesta yhdeksän pientä timanttia. Oikean käden sormuksessa niitä on vain yksi, mutta se ei ole sitten pieni.

Eipä uskoisi, että Khade on kastiton, ”saastainen”, jota kaikkein puritaanisimmat ylimmän kastiluokan hindut eivät suostu edes kättelemään. Eivät edes vuonna 2016.

Intian talouskeskuksessa Mumbaissa asuvaan teollisuuspatruunaan tiivistyy intialainen unelma, self-made man, joka horjuttaa 3 000 vuotta vanhaa kastijärjestelmää ja nousee ryysyistä rikkaaksi.

Ashok Khade syntyi Ped-nimiseen kylään silloisessa Bombayn osavaltiossa 1955.

Perhe oli Intian ikivanhan yhteiskuntahierarkian pohjimmaisia.

Muiden ”saastaisten” tavoin he asuivat kylän ulkopuolella, eivät saaneet vettä kylän kaivosta, eivätkä saaneet astua temppeliin tai aterioida kasteihin kuuluvien kanssa.

”Äiti opetti minulle, että kylässä on yltäkylläisesti vain pimeyttä ja köyhyyttä”, Khade sanoo.

Nyt Khade on 60-vuotias, ja hänellä on yli 3 000 työntekijää konsernissaan Das Offshoressa, joka rakentaa muun muassa öljy- ja maakaasuputkistoja Intian länsirannikolle. Hän on hyvin vauras, muttei halua puhua omaisuudestaan.

Khaden elämäntarina on pitkä, ja siinä on tragiikkaa, komiikkaa ja sankaruutta, mutta kerrottakoon nyt pikakelauksella, että nälkää nähneen kastittoman suutarin poikana hän on saanut tienata jokaisen rupioistaan itse.

”Nälkää ei voi selittää, sen voi vain tuntea”, Khade sanoo työhuoneessaan.

”Lopulta päätin, etten aio kuolla köyhyydessä.”

Khaden tarina symboloi koko Intian siirtymää rutiköyhästä kehitysmaasta nousevaksi talousmahdiksi.

Samalla sosiaaliset ongelmat epätasa-arvosta äärimmäiseen kurjuuteen vaivaavat maata edelleen.

Intian talous kasvaa Maailmanpankin ennusteen mukaan tänä vuonna 7,5 prosenttia.

Vuosina 2017 ja 2018 vauhti kiihtyy noin kahdeksaan prosenttiin.

Kasvu on nopeampaa kuin yhdelläkään maailman suurimmista talouksista. Intia on Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n mukaan maailman yhdeksänneksi isoin talous, ja lähivuosina se ohittanee kitukasvuiset Italian ja Brasilian.

Talousbuumi luo mahdollisuuksia myös niille, joilla niitä ei yleensä ole. Khaden kaltainen sitkeä ja älykäs poikkeusihminen voi nousta jopa yhteiskunnan pohjamudista.

Mutta onko Intian nopea kasvu aitoa ja kestävää?

”Intian kasvulukuja ei ole hirveästi kyseenalaistettu. Ei ole juuri epäilyksiä, että bkt-lukujen takana olisi poliittista manipulointia”, sanoo Intiaa seuraava Suomen Pankin asiantuntija Jouko Rautava.

Intian jopa yli kymmenen prosentin inflaatio on pääministeri Narendra Modin hallituskaudella saatu painetuksi noin kuuteen prosenttiin.

”Se tuo luottamusta ja osoittaa, että talouspolitiikka on hallinnassa. Yritykset ja kotitaloudet uskaltavat säästää, mikä on tärkeää investointien kannalta”, Rautava sanoo.

Moni talousviisari sojottaa Intiassa aidosti yläviistoon.

Vaikka maailmantalous sakkaa, Intian palvelualat kasvavat ja maan talous vahvistuu erityisesti kotimaisen kulutuksen voimin.

Vienti ja ulkomaiset investoinnit ovat kuitenkin alamaissa, ja keskustaoikeistolainen pääministeri Modi koettaa vahvistaa maan teollisuutta isolla yrittäjyys- ja investointiohjelmalla, Make in Indialla.

Pääministeri Juha Sipilä vieraili viime viikonloppuna Intian Mumbaissa järjestetyssä Make in India -tapahtumassa suomalaisen yritysvaltuuskunnan kanssa.

Siellä Sipilä tapasi Modin, joka lupaili parannuksia ulkomaisten yritysten toimintaedellytyksille.

Esimerkiksi Nokian päänsärkynä on ollut jo pitkään veroriita Intian kanssa.

Prashanth Vishwanathan
Ashok Khaden teollisuusyritys Das rakentaa öljy- ja maakaasuputkistoja.
Ashok Khaden teollisuusyritys Das rakentaa öljy- ja maakaasuputkistoja.

Kastittoman öljyputkipatruunan, Ashok Khaden, konepajalla Mumbain laidalla on täysi höyry torstaisena aamupäivänä.

Lattialla lojuu teräsputkia, jotka on leimojen mukaan tehty Volzhskyn putkitehtaalla Volgogradissa Venäjällä.

Täällä konepajalla ne hiotaan, maalataan, saumat hitsataan ja putkenpätkät liitetään toisiinsa. Sitten ne päätyvät öljynjalostamoihin ja kaasuyhtiöiden putkiin Intian merelle länsirannikon tuntumaan.

Intian talousihmettä auttaa halpa öljy, sillä maa on öljyntuoja. Khaden putkikonsernista on siis Intialle paljon iloa. Paitsi että hän työllistää yli 3 000 työntekijää, ja omien sanojensa mukaan elättää yli kymmenentuhatta ihmistä, Das Offshoren putkia pitkin Intiaan virtaa nyt huippuhalpaa öljyä maailmalta.

Khaden tavoitteena on jokin päivä työllistää 10 000 ihmistä ja näin elättää yli 30 000 intialaista. Ei hassumpi päämäärä.

Prashanth Vishwanathan
Kurjuudesta noussut Ashok Khade työllistää nyt yli 3000 ihmistä.
Kurjuudesta noussut Ashok Khade työllistää nyt yli 3000 ihmistä.

Konepajan pilli tai paremminkin sireeni ulvaisee. ”Teetauko, sir. Kymmenen minuuttia”, vuoropäällikkö sanoo.

Osa työläisistä vetäytyy chaille, intialaiselle maitoteelle, osa jää hitsipillin varteen. Das Offshoren konepajan toiminta vaikuttaa päälle päin ammattimaiselta ja organisoidulta.

Moni asia viittaa siihen, että myös työturvallisuudesta huolehditaan. Khade sanoo maksavansa perushitsaajalle 30 000–40 000 rupiaa kuukaudessa eli noin 400–500 euroa.

”Intia tulee pääsemään 70–80 prosentista köyhyydestään kymmenen vuoden aikana”, Khade sanoo. ”Modi ymmärtää kylien ja alempien kastien ihmisiä.”

Lupaus on valitettavasti liian hyvä ollakseen totta. Intia kasvaa, mutta YK:n mukaan noin 270 miljoonaa intialaista elää edelleen alle 1,25 dollarilla eli 1,12 eurolla päivässä.

Ihmisten nostaminen niin syvästä köyhyydestä on kuin kivisen hämäläispellon raivaaminen käsipelillä – hidasta, uuvuttavaa ja turhauttavaa.

Itäisessä Intiassa on käyty 1960-luvulta asti sotaa valtion ja maolaisten sissien välillä.

Kuten Väinö Linnan luomassa Pentinkulmassa, myös Intiassa elintasoerot, jyrkkä sosiaalinen hierarkia ja syvä köyhyys voivat johtaa vielä nykyistä suurempaan kapinaan.

Sitä Intiassa on pelätty jo pitkään.

Prashanth Vishwanathan
Putkipatruuna Ashok Khade toimistossaan Mumbaissa.
Putkipatruuna Ashok Khade toimistossaan Mumbaissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat