Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fortum rakentaa 70 megawatin aurinkovoimalan Intiaan

Talous
 
Prashanth Vishwanathan
Fortumin Markus Rauramo (vas.), pääministeri Juha Sipilä ja Intian pääministeri Narendra Modi tapasivat Mumbaissa viime viikolla.
Fortumin Markus Rauramo (vas.), pääministeri Juha Sipilä ja Intian pääministeri Narendra Modi tapasivat Mumbaissa viime viikolla. Kuva: Prashanth Vishwanathan

Mumbai

Valtionyhtiö Fortum on toistaiseksi pieni ja vaatimaton Intiassa, mutta sillä on suuret suunnitelmat maan aurinkoenergiamarkkinoilla.

Lähes 1,3 miljardin asukkaan kasvavassa taloudessa on valtava tarve energialle, ja Intian hallinto on alkanut panostaa myös uusiutuvaan energiaan.

Kesäkuussa 2013 Fortum hankki viiden megawatin aurinkoenergiavoimalan Rajasthanin osavaltiosta ja joulukuussa 2014 kymmenen megawatin aurinkovoimalan Madhya Pradeshista.

Viisitoista megawattia ei ole paljon, mutta lisää on jo tiedossa.

Fortum rakentaa seuraavaksi Rajasthaniin 70 megawatin aurinkovoimalan, jonka pitäisi olla sähköntuotannossa keväällä 2017.

Fortumin lämpö- ja sähkönmyyntijohtaja Markus Rauramo johti yritysvaltuuskuntaa, joka osallistui pääministeri Juha Sipilän (kesk) kanssa viime viikolla Make in India -yritystapahtumaan Mumbaissa.

Rauramo pääsi korkean luokan kontakteihin, sillä pääministeri Narendra Modin lisäksi hän tapasi myös esimerkiksi Intian energiaministeri Piyush Goyalin sekä Intian talousveturin, 120 miljoonan asukkaan Maharasthran osavaltion pääministerin Devendra Fadnavin.

Mikä merkitys sillä on Intiassa, että voit kertoa tavanneesi Modin ja Goyalin?

”On hyvä kuulla, mitkä ovat Intian hallituksen tavoitteet ja miten niihin aiotaan sitoutua”, Rauramo sanoo.

”Toin tapaamisessa Modin kanssa esille, että meillä on annettavaa Intialle, koska Suomessa kehitys on tapahtunut muutaman vuosikymmenen aikana. Jätteet kierrätetään ja ympäristönormit ovat tiukat, mutta suomalaisyritykset ovat silti kilpailukykyisiä maailmalla.”

Rauramo kuitenkin korostaa, ettei suhteilla maan poliittiseen johtoon ole juuri apua läpinäkyvissä verkkohuutokaupoissa, joilla Fortum on hankkinut aurinkovoimalansa Intiassa.

Modin hallituksen kunnianhimoinen tavoite on nostaa Intian uusiutuvan energian tuotantoteho vuonna 2022 175 gigawattiin, josta 100 gigawattia olisi aurinkovoimaa.

Vertailun vuoksi: Olkiluoto 2:n teho on noin 880 megawattia eli 0,88 gigawattia. Fortum haluaa Intian isosta kakusta pienen siivun, ja keväällä 2017 sen energiantuotanto maassa on todennäköisesti noin 85 megawattia.

Suomalaisyhtiöistä laajaa toimintaa Intiassa on esimerkiksi Wärtsilällä, Metsolla ja Outotecilla. Yhteensä suomalaisyrityksiä toimii Intiassa noin sata.

Vielä kuutisen vuotta sitten luku oli noin 130, mutta Nokian pitkä ja vaikea verokiista Intian viranomaisten kanssa pelästytti suomalaisyrityksiä.

Kiista on yhä kesken, ja Intia vaatii uutistoimisto Reutersin mukaan Nokialta jopa 2,5 miljardin euron arvosta jälkiveroja.

Pääministeri Sipilä otti Nokian esiin keskusteluissaan kollegansa Modin kanssa viime viikolla. Epäselväksi jäi, mitä Modi Sipilälle lupasi – vai lupasiko mitään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat