Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nokia nousi 4g-tekniikassa ykköseksi ohi Ericssonin

Talous
 
Fakta

Suomen historian suurin kauppa

 Huhtikuussa 2015 Nokia ilmoitti, että se aikoo ostaa ranskalaisen kilpailijansa Alcatel-Lucentin 15,6 miljardilla eurolla.

 Kauppa tehdään osakevaihtona. Nokia tarjoaa 0,55 uutta osakettaan Alcatel-Lucentin osakkeesta.

Nokialla on hallussaan yli 90 prosenttia Alcatel-Lucentin osakkeista.

 Tammikuun puolivälissä Alcatel-Lucentin liiketoiminta yhdistettiin Nokiaan. Seuraavassa osavuosikatsauksessa Alcatel-Lucentin tulos on osa Nokiaa.

Verkkolaitteita valmistavan Nokian markkinaosuus neljännen sukupolven matkapuhelintekniikassa (4g) oli viime vuoden lopussa maailman suurin, kun mukaan luetaan Alcatel-Lucentin osuus. Tieto perustuu markkinatutkimusyhtiö Dell’Oro Groupin luottamukselliseen selvitykseen.

Nokia ja Alcatel-Lucent yhdistivät liiketoimintansa tammikuun puolivälissä. Nokian seuraavassa osavuosikatsauksessa Alcatel-Lucentin tulos raportoidaan osana Nokiaa.

Dell’Oro Groupin mukaan Nokian markkinaosuus 4g-tekniikassa oli loka–joulukuussa 15 prosenttia ja Alcatel-Lucentin 14 prosenttia.

Jos kaikki eri tekniikat otetaan huomioon, ruotsalaisen Ericssonin markkinaosuus on niukasti Nokiaa suurempi. Neljännen sukupolven matkapuhelintekniikka on kuitenkin se, mihin teleoperaattorit nykyään eri puolilla eniten investoivat.

Viimeisellä vuosineljänneksellä Ericssonin markkinaosuus 4g-tekniikassa supistui viisi prosenttiyksikköä edellisen vuoden vastaavan ajankohtaan verrattuna. Eniten markkinaosuuttaan lisäsi samalla vertailuajanjaksolla kiinalainen Huawei. Sen markkinaosuus 4g-tekniikassa kasvoi loka–joulukuussa 2014 kolme prosenttiyksikköä.

Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Verkkoyhtiö Nokian pääkonttori sijaitsee Karamalmilla Espoossa.
Verkkoyhtiö Nokian pääkonttori sijaitsee Karamalmilla Espoossa.

Nokia päätti jo neljä vuotta sitten karsia verkkoliiketoimintaansa keskittyäkseen langattomaan laajakaistaan ja palveluliiketoimintaan.

Langattomassa laajakaistassa 4g-tekniikalla on keskeinen asema, koska se tarjoaa kuluttajille entistä nopeammat tiedonsiirtoyhteydet. Viime vuosina 4g-puhelimien ja -taulutietokoneiden myynti kasvanut voimakkaasti. Neljännen sukupolven matkapuhelintekniikasta käytetään myös lyhennystä lte, joka tulee englanninkielen sanoista long term evolution.

Vuonna 2014 Nokia myi tappiollisen puhelinliiketoiminta 5,44 miljardilla eurolla Microsoftille. Sitä ennen Nokia osti syksyllä 2013 saksalaisen monialayhtiön Siemensin osuuden yhteisyritys Nokia Siemens Networksista 1,7 miljardilla eurolla.

Ericssonin liiketoiminta on Nokiaa laaja-alaisempaa eri tekniikoissa. Siksi Ericssonin liikevaihto on karkeasti laskettuna kaksi kertaa niin suuri kuin Nokian liikevaihto. Lisäksi Ericsson on palveluliiketoiminnassa selvästi Nokiaa suurempi. Yksinkertaistettuna palveluliiketoiminta tarkoittaa sitä, että verkkolaiteyhtiö huolehtii teleoperaattorin verkon teknisestä hallinnassa ja ylläpidosta.

Liikevoittoprosentilla mitattuna Nokian kannattavuus on ollut jo pitkään Ericssonia parempi.

Viime vuoden loka–joulukuussa Nokian liikevoittoprosentti oli 20 ja Ericssonin 16. Liikevoittoprosentti tarkoittaa liikevoiton osuutta liikevaihdosta. Koko vuonna 2015 Nokian liikevoittoprosentti oli 16 ja Ericssonin 11.

Viime vuotta voi pitää vahvana näyttönä siitä, että Nokia on vuonna 2010 kärjistyneiden puhelinongelmien jälkeen onnistunut vakauttamaan asemansa ja kannattavuutensa verkkolaiteyhtiönä.

Nokialla on jo hallussaan runsaat 91 prosenttia Alcatel-Lucentin osakkeista. Osakevaihtona tehtävän kaupan arvo on 15,6 miljardia euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat