Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Järjestö: Kiinan teollisuuden ylikapasiteettiongelma on vain pahentunut

Kiina ei saa turhia tehtaitaan kiinni, vaikka haluaa

Talous
 
Kim Kyung Hoon / Reuters
Terästehdas Kiinan Tangshanissa kuvattuna marraskuussa.
Terästehdas Kiinan Tangshanissa kuvattuna marraskuussa. Kuva: Kim Kyung Hoon / Reuters

Peking

Kiinalaisen teollisuuden ylikapasiteetti on pahentunut entisestään, vaikka Kiina on vuosikaudet halunnut vähentää sitä, toteaa Euroopan unionin kauppakamari Kiinassa.

Kiinassa toimivien eurooppalaisten yritysten etujärjestö julkaisi maanantaina Pekingissä laajan selvityksen Kiinan ylikapasiteetin syistä ja seurauksista. Järjestö kehottaa Kiinaa leikkaamaan ylikapasiteettiaan, koska se aiheuttaa suurta haittaa sekä maailmantaloudelle että Kiinan omalle taloudelle.

”Kiinan ylituotanto-onglema ei ole missään nimessä uusi, mutta se on entistä kokonaisvaltaisempi”, selvityksessä todetaan.

Kiinalaisten teollisuustuotteiden halpamyynti ulkomaille on herättänyt huolta työpaikoista ulkomailla. Halpatuonnin pelätään syrjäyttävän esimerkiksi eurooppalaista teollisuutta.

Esimerkiksi terästä Kiina tuottaa yli kaksi kertaa niin paljon kuin neljä seuraavaksi suurinta tuottajaa Japani, Intia, Yhdysvallat ja Venäjä yhteensä.

”Teräksentuotanto on täysin irtaantunut todellisen markkinakysynnän ohjauksesta”, järjestö toteaa selvityksessään.

Ylituotantoa on lukuisilla muillakin aloilla. Niistä EU-kauppakamari keskittyi selvityksessään vain osaan, esimerkiksi alumiinin, sementin ja kemikaalien tuotantoon.

Kiina on jo ainakin vuodesta 2007 asti joka vuosi itsekin nimennyt ylituotannon ongelmaksi, josta pitäisi hankkiutua eroon, mutta se ei ole onnistunut. EU-kauppakamarin selvitys listaa siihen monia rakenteellisia syitä. Yksi niistä on Kiinan paikallishallintojen tarve suojella oman maakunnan tuotantoa ja työpaikkoja.

”Paikallinen protektionismi estää ylikapasiteettiongelmien ratkaisemista” totesi EU-kauppakamarin puheenjohtaja Jörg Wuttke maanantaina Pekingissä.

EU-kauppakamarin selvityksen mukaan ylituotannon purkamista estää myös se, että paikallishallinnot ja suuret valtionyhtiöt pyrkivät kiertämään Kiinan keskushallinnon asettamia sääntöjä. Jos keskushallinto esimerkiksi määrää sulkemaan tietyn kokoiset pienet tehtaat, tehtaita saatetaan kasvattaa, jotta niitä ei tarvitsisi sulkea.

Kiinan taloudelle ylituotanto merkitsee esimerkiksi, että investointeja ja työvoimaa ei riitä sellaisille aloille, joissa niistä olisi enemmän hyötyä.

Maailmantaloudessa puolestaan ylituotanto on johtanut kauppariitoihin sen pelossa, että tuonti kiinasta vie paikallisia työpaikkoja. Esimerkiksi Euroopan Unionin jäsenmaat ovat kehottaneet unionia ryhtymään toimeen Euroopan terästeollisuuden suojelemiseksi kiinalaistuonnilta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat