Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Panimoliitto: Suurin osa suomalaisista haluaisi lonkeron ruokakauppoihin

Myös alkoholiveron keventäminen saa kannatusta suurelta osalta suomalaisia juomateollisuusliiton kyselyssä

Talous
 
Trond H. Trosdahl / Lehtikuva
Kyselyyn vastanneiden mielestä Suomen alkoholipolitiikkaa pitäisi höllentää.
Kyselyyn vastanneiden mielestä Suomen alkoholipolitiikkaa pitäisi höllentää. Kuva: Trond H. Trosdahl / Lehtikuva

Suomalaiset olisivat valmiita poistamaan useita alkoholilainsäädännön rajoituksia, paljastaa panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton teettämä tuore kyselytutkimus.

Rajoitusten purkua kannattaa 74 prosenttia kyselyyn osallistuneista. Heistä suurin osa olisi valmis purkamaan rajoituksia ainakin jonkin verran. Rajoitusten tuntuvaa purkamista kannattaneista suurin osa oli miehiä.

Innokkaimmin alkoholilainsäädännön rajoitusten lieventämisen kannalla ovat 25–34-vuotiaat.

”Näyttää selvästi siltä, että suomalaiset pitävät nykyisiä rajoituksia liian tiukkoina ja haluavat vähemmän sääntelyä alkoholilainsäädäntöön”, Panimoliiton viestintäpäällikkö Outi Heikkinen tulkitsee kyselyn tuloksia.

Vapaamman alkoholipolitiikan kannattajia on kyselyn perusteella eniten perussuomalaisissa ja kokoomuksen kannattajissa sekä pääkaupunkiseudulla asuvissa.

Rajoitusten höllentäminen kiinnostaa vähiten vasemmistopuolueen kannattajia.

“Naisissa on melko paljon sellaisia, jotka eivät osaa sanoa kantaansa. Myös teini-ikäisten lasten vanhemmissa on keskimääräistä enemmän epätietoisuutta tästä asiasta”, toteaa Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Riitta Ristiluoma tiedotteessa.

Lainsäädännön rajoitusten keventämistä kannattavista 89 prosenttia toisi kaikki alle 4,7 tilavuusprosentin alkoholijuomat ruokakauppoihin. Muutos toisi vähittäiskauppoihin muun muassa lonkerot.

Lähes yhtä monta rajoitusten höllentämistä kannattavista olisi valmis alkoholiveron kevennykseen viinarallin eli Virossa tehtävien alkoholiostojen vähentämiseksi.

Ravintoloiden aukiolot vapauttaisi 73 prosenttia rajoitusten purkua kannattavista. Yhtä monta vastaajaa sallisi myös oluen tarjousmyynnin, poistaisi ruokakauppojen oluenmyynnin aikarajoitukset ja vapauttaisi alkoholimainonnan sääntelyn.

Taloustutkimukseen helmikuussa toteuttamaan kyselyyn osallistui 1 069 henkilöä, jotka ovat 18–79-vuotiaita.

Panimojuomien kotimaanmyynti on laskenut kymmenen prosenttia viimeksi kuluneiden kymmenen vuoden aikana.

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton mukaan syynä tähän on ostosmatkailu Viroon, joka johtuu Suomen korkeasta alkoholiverotuksesta.

Hallitus valmistelee parhaillaan alkoholilain uudistusta. Alkoholipolitiikan selkeää vapauttamista kannattavat kokoomus ja perussuomalaiset, joille perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulan (kesk) esitys lain uudistamiseksi ei riitä.

Kokoomuksen mielestä vähittäiskaupassa pitäisi voida myydä myös vahvuudeltaan yli 4,7 prosentin juomia. Perussuomalaiset ehdottavat vahvuusrajan nostamista 8,5 prosenttiin.

Hallituksen lakiesityksen pitäisi siirtyä eduskunnan käsittelyyn ennen kesäkautta.

Oikaisu: Kaikkien alle 4,7 tilavuusprosenttia alkoholia sisältävien juomien tuomista vähittäismyyntiin ei kyselyssä kannattanut 89 prosenttia kaikista vastaajista, kuten jutun aiemmassa versiossa kerrottiin. Kannattajia oli 89 prosenttia lainsäädännön rajoitusten höllentämiseen myönteisesti suhtautuneista vastaajista, joiden joukosta on laskettu myös muut kannatusluvut.

HSTV-studio: Alkoholikeskustelu
HSTV-studio: Alkoholikeskustelu
Missä mennään suomalaisessa alkoholipolitiikassa? HSTV:n studiossa keskustelemassa kokoomuksen kansanedustaja Jaana Pelkonen, THL:n alkoholipolitiikan tutkija Thomas Karlsson ja viskipuolueen puheenjohtaja Juhani Kähärä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat