Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiina on ylituotantonsa vanki

Kiina pitää itsekin teollisuuden liikakapasiteettia ongelmana, mutta siitä on vaikea päästä eroon.

Talous
 
Reuters
Kiina tuottaa esimerkiksi terästä paljon enemmän kuin markkinoilla on kysyntää. Taiyuanissa Shanxin provinssissa sijaitseva tehdas valmistaa ruostumattomia teräslevyjä.
Kiina tuottaa esimerkiksi terästä paljon enemmän kuin markkinoilla on kysyntää. Taiyuanissa Shanxin provinssissa sijaitseva tehdas valmistaa ruostumattomia teräslevyjä. Kuva: Reuters
Fakta

Hukkainvestointeja on edelleen runsaasti

 Hidastuva talouskasvu on yksi Kiinan keskusjohdon suurimmista huolenaiheista. Silti paikallistasolla investoidaan paljon ylituotantoaloihin, joihin ei enää kannattaisi investoida.

 Kiina on vuosia pyrkinyt muuttamaan talouden rakennetta niin, että se perustuisi enemmän kotimaiseen kysyntään ja palvelualoihin.

 Kiinalaisia kotitalouksia voisi EU-kauppakamarin mukaan saada kuluttamaan enemmän investoimalla sosiaalisiin turvaverkkoihin, kuten eläkejärjestelmiin.

Peking

Viikko sitten tuhannet terästehtaiden työläiset osoittivat mieltä Brysselissä ja vaativat Euroopan unionia panemaan kuriin kiinalaisen teräksen halpatuonnin.

He olivat huolissaan työpaikoistaan, koska kiinalaiset tehtaat tuottavat terästä enemmän kuin markkinoilla on kysyntää.

Maanantaina Pekingissä julkistetun selvityksen perusteella Euroopan työläisillä saattaa olla syytä huoleen vielä pitkään. Kiinan halpatuonnin taustasyy, teollisuuden ylituotanto, ei ole vähentynyt, vaikka Kiina on jo vuosia pyrkinyt vähentämään teollisuuden liikakapasiteettia.

”Valitettavasti viimeksi kuluneiden kuuden vuoden aikana ylikapasiteetti Kiinassa on vain jatkanut pahenemistaan. Sen vaikutuksista sekä kotimaiseen että kansainväliseen talouteen on tullut entistä tuhoisampia”, selvityksessä todetaan.

Selvityksen laati Euroopan unionin kauppakamari Kiinassa. Se on Kiinassa toimivien eurooppalaisten yritysten etujärjestö.

Kiinassa on ylikapasiteettia kymmenillä muillakin teollisuuden aloilla kuin teräksentuotannossa. EU-kauppakamari selvitti ylikapasiteetin syitä ja seurauksia kahdeksalla toimialalla, joihin kuuluvat teräksen lisäksi esimerkiksi sementin, alumiinin ja paperin tuotanto sekä laivanrakennusteollisuus.

Ylikapasiteetti johtuu lähinnä siitä, että Kiina on vuosikaudet investoinut valtavia summia sellaisiin teollisuudenaloihin, joiden tuotteille ei ole kovin paljon kysyntää.

Kiinalaisten tuotteiden kysyntä väheni jo, kun talouskriisi ravisteli maailmantaloutta vuodesta 2008 alkaen. Siitä huolimatta Kiina jatkoi investoimista teollisuuteensa osana elvytystään, jolla Kiina pyrki pitämään taloutensa pinnalla maailmanlaajuisessa kriisissä.

China Daily
Terästehdas Dalianissa Liaoningin provinssissa.
Terästehdas Dalianissa Liaoningin provinssissa.

Esimerkiksi terästä Kiina tuottaa nykyisin yli kaksi kertaa niin paljon kuin seuraavaksi suurimmat tuottajat Japani, Intia, Yhdysvallat ja Venäjä yhteensä.

”Teräksentuotanto on täysin irtaantunut todellisen markkinakysynnän ohjauksesta”, EU-kauppakamari toteaa selvityksessään.

Teollisuuden ylikapasiteetti on yksi taustalla oleva syy siihen, että EU:ssa osa jäsenmaista vastustaa niin sanotun markkinatalousmaan aseman myöntämistä Kiinalle. Jos Kiina määriteltäisiin markkinatalousmaaksi kauppajärjestö WTO:ssa, Kiinalle olisi nykyistä vaikeampi määrätä polkumyyntitulleja.

Ylikapasiteetti on ongelma myös Kiinalle. Vanhanaikaisen ja saastuttavan teollisuuden investoinnit ja työvoima eivät ole tehokkaimmassa käytössä.

Kiinassa on suljettu paljon kannattamattomia tehtaita. Kiina on ilmoittanut tänä vuonna sulkevansa esimerkiksi terästehtaita ja hiilikaivoksia. Maanantaina julkistetun selvityksen mukaan ylituotannon vähentäminen vaatisi tehtaiden sulkemisen lisäksi muutoksia siihen, kuinka Kiinan talous toimii.

Ylituotantoon kannustaa esimerkiksi Kiinan maakuntien välinen kilpailu. Kiina ei ole selkeä kansallinen markkina-alue vaan alueellisten markkinoiden tilkkutäkki, selvitys toteaa. Kaikki 31 maakuntaa haluavat pitää kiinni teollisuudestaan ja työpaikoistaan. Siksi ne investoivat tehtaisiin eikä keskushallinnon määräyksiä aina noudateta.

Osa maakunnista myös pyrkii omavaraisuuteen tiettyjen teollisuustuotteiden tuotannossa, vaikka samaa tuotetta tehtäisiin jo riittävästi naapurimaakunnassa. Lisäksi maakunnat pitävät oman alueen kannattamattomiakin yrityksiä elossa tukiaisin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat