Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euroalueen taloudessa merkkejä huonommasta

Talous
 

Euroalueen suhdanne on ilmeisesti huonontunut alkuvuonna, ilmenee markkinatutkimusyhtiö Markit Economicsin maanantaina julkaisemasta ostopäälliköiden indeksistä.

Euroalueen ostopäälliköiden indeksin luku oli heinäkuussa 52,7 pistettä, mikä oli heikoin tulos 13 kuukauteen. Tammikuussa luku oli 53,6 pistettä. Indeksi mittaa taloudellista toimeliaisuutta.

”Talouskasvu on todennäköisesti hidastumassa alle 0,3 prosenttiin ensimmäisellä vuosineljänneksellä, jos maaliskuussa ei tapahdu äkillistä kohoamista”, sanoo Markit Economicsin pääekonomisti Chris Williamson tiedotteessa.

Euroopan tilastokeskuksen Eurostatin mukaan euroalueen bruttokansantuote kasvoi vuoden 2015 loka–joulukuussa 0,5 prosenttia. Viime vuoden lopussa talouskasvu hidastui 0,3 prosenttiin.

Williamsonin mukaan lähiajan talouskehitystä ennakoivat mittarit näyttävät siltä, että talouskasvu hidastuisi myös maaliskuussa.

Ostopäälliköiden indeksi perustuu kyselyyn, joka tehdään noin 5 000:lle euroalueen yritykselle. Historiallisen näytön perusteella ostopäälliköiden indeksi on ennakoinut verraten luotettavasti bruttokansantuotteen kehittymistä.

Viime viikolla kehittyneiden talouksien yhteistyöjärjestö OECD heikensi ennustettaan euroalueen kuluvan vuoden talouskasvusta 0,2 prosenttiyksiköllä 1,4 prosenttiin.

Talouskasvun todennäköinen hidastuminen lisää Euroopan keskuspankin (EKP) paineita ryhtyä uusiin poikkeustoimiin euroalueen talouden virvoittamiseksi.

Useat ekonomistit ovat arvioineet jo pitkään, että EKP:n on lisättävä rahapoliittista elvytystään. Viimeksi EKP lisäsi sitä joulukuussa, mutta sijoittajat pettyivät.

Joulukuun jälkeen EKP:n pääjohtaja Mario Draghi on puolestaan vihjannut monta kertaa, että rahapoliittista elvytystä ja muita mahdollisia poikkeustoimia harkitaan maaliskuussa pidettävässä neuvoston kokouksessa. Neuvosto on EKP:n ylin päättävä elin.

Euroalueella keskeinen ongelma on, että rahapoliittisesta elvytyksestä ja keskuspankin muista poikkeustoimista huolimatta uudet investoinnit eivät ole kasvaneet merkittävästi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat