Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Applen mukaan iPhonen salauksen murtamisesta voisi tulla ”vaarallinen ennakkotapaus”

Applen toimitusjohtaja Tim Cook sanoo yhtiön olevan huolissaan satojen miljoonien ihmisten tietoturvasta.

Talous
 
CARLO ALLEGRI / Reuters
Kuva: CARLO ALLEGRI / Reuters

Puhelin- ja tietokonevalmistaja Applen toimitusjohtaja Tim Cookin mukaan yhtiö ei halua murtaa puhelimiensa salausta, koska kyseessä olisi vaarallinen ennakkotapaus.

Cook lähetti maanantaina Applen työntekijöille sähköpostin, jossa hän selittää yhtiön johdon näkemystä Applen ja Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n välisessä kiistassa.

Losangelesilainen tuomioistuin määräsi viime viikolla, että Applen täytyy murtaa salaus, jotta FBI pääsisi tutkimaan San Bernardinon terrori-iskusta syytetyn asemiehen Syed Rizwan Farookin iPhone-puhelinta.

Apple vastusti määräystä.

Cookin lähettämän ja uutistoimisto Reutersin näkemän sähköpostin mukaan vastustus johtuu siitä, että Apple haluaa puolustaa kansalaisoikeuksia. Cookin mukaan yhtiö tuomitsee terrorismin eikä tunne sympatiaa terrori-iskujen tekijöitä kohtaan.

Cookin mukaan tapauksessa on kuitenkin kyse paljon enemmästä kuin vain yhdestä puhelimesta tai yhdestä rikostutkinnasta.

”Kyse on satojen miljoonien lainkuuliaisten kansalaisten tietoturvasta ja siitä, että tästä voi tulla vaarallinen ennakkotapaus, joka uhkaa kaikkien kansalaisoikeuksia”, Cook kirjoittaa.

FBI:n johtajan James Comeyn mukaan kyse ei ole mistään ennakkotapauksen hakemisesta vaan siitä, että uhrit ovat oikeutettuja tapauksen perusteelliseen tutkintaan.

Farookin ja hänen vaimonsa Tashfeen Malikin joulukuussa tekemässä terrori-iskussa kuoli 14 ja haavoittui 22 ihmistä. Poliisi ampui tekijät.

FBI on tutkinut pariskunnan mahdollisia yhteyksiä Irakin ja Syyrian alueella toimivaan jihadistijärjestö Isisiin tai muihin terroristijärjestöihin.

Apple otti vuoden 2014 syyskuussa laitteistoissaan käyttöön järjestelmän, joka salaa automaattisesti kaikki laitteen sisältämät tiedot, kuten valokuvat ja tekstiviestit. Jos laite on lukittu, sen tietoihin ei pääse käsiksi ilman salasanaa.

Jos salasanan syöttää kymmenen kertaa väärin, laite tuhoaa automaattisesti kaiken sisältämänsä datan. Edes Apple ei voi murtaa salausta.

FBI on pyytänyt Applea muuttamaan Farookin iPhonea niin, että rikostutkijat voisivat kokeilla eri salasanayhdistelmiä ilman, että laite tuhoaa kaiken datansa. Lisäksi tutkijat haluaisivat päästä syöttämään eri salasanavaihtoehtoja nopeammin.

Farookilla on tiettävästi puhelimessaan tavanomainen neljän numeron salasana. Se merkitsee, että eri salasanamahdollisuuksia on 10 000. FBI aikoo ilmeisesti käyttää ”raakaa voimaa” eli yksinkertaisesti kokeilla mahdollisia salasanoja, kunnes osuu oikeaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat