Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Caruna kikkailee korotuksilla – ”kohtuullinen” 14 prosentin nousu olikin yli 20 prosenttia

Caruna laskee siirtohintaansa mukaan valtion sähköveron. Näin uusi korotus on ”kohtuullinen” 14 prosenttia. Oikea luku on yli 20 prosenttia.

Talous
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Sähkönsiirtoyhtiö Carunan sähköverkkoa Espoon Finnoossa kuvattuna helmikuussa.
Sähkönsiirtoyhtiö Carunan sähköverkkoa Espoon Finnoossa kuvattuna helmikuussa. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Kovilla hinnankorotuksillaan huomiota saanut sähkönsiirtoyhtiö Caruna jatkaa numerokikkailua kertoessaan uusimmista korotuksistaan.

Kuluttaja-asiamies Päivi Hentunen ja Caruna kertoivat viime viikon torstaina päässeensä neuvotteluissaan sopimukseen siitä, että Caruna kohtuullistaa korotuksia, jotka se panee toimeen maaliskuun alussa.

Tiukkaan arvosteluun törmännyt Caruna kertoi edelleen nostavansa siirtomaksuja, mutta alentavansa samalla kiinteää perusmaksua, jonka jälkeen maaliskuun korotus on yhtiön mukaan asiakkaille keskimäärin 14 prosenttia, kun sähkövero lasketaan mukaan.

Tämä luku kaunistelee toteutuvaa korotusta. Alalla on tapana ilmoittaa siirron hinta itsenäisenä lukuna, laskettuna ilman veroja. Kun korotus lasketaan alan yleisen käytännön mukaan, se on keskimäärin yli 20 prosenttia.

Kohun synnyttäneessä alkuperäisessä korotusilmoituksessa Caruna kertoi nostavansa siirtohintojaan keskimäärin 27 prosenttia. Tässäkin luvussa oli mukana valtiolle menevä sähkövero, joka ei nyt nouse. Carunan oikea korotusluku oli täten 40–45 prosenttia keskimäärin.

Carunasta poiketen sähkönsiirron muut yhtiöt ilmoittavat hintansa muutokset ilman veroja tai kummallakin tavalla laskien.

Verkkoyhtiö Elenia kertoi korottavansa huhtikuun alusta hintojaan keskimäärin 9,4 prosenttia. Vaikutus asiakkaan verolliseen siirtohintaan on kuusi prosenttia.

Carunaa mainitsematta Elenia sanoi ilmoittavansa muutoksen sekä verollisesta että verottomasta hinnasta ”epäselvyyksien välttämiseksi”.

Helsingissä Helen Sähköverkko ilmoitti nostavansa siirtohintoja huhtikuussa keskimäärin yhdeksän prosenttia. Jos korotus lasketaan Carunan tyyliin sähkövero mukana, se alenee Elenian tavoin kuuteen prosenttiin.

Helen Sähköverkon toimitusjohtaja Risto Harjanne katsoo, että kuluttajalle tulevasta sähkölaskusta puhuttaessa laskentaperusteet on syytä pitää selkeinä. Näin siksi, että sähkölasku koostuu kolmesta erillisestä ja itsenäisestä osasta, sähköenergiasta, sähkön siirrosta ja valtion veroista.

Karkeasti kukin osa muodostaa laskun loppusummasta noin kolmanneksen.

Lasku sähköenergiasta maksetaan sähkön myyjälle, joita nykyisin voi kilpailuttaa. Pakollista sidosta paikalliseen tuottajaan ei enää ole.

Sähkön siirto on edelleen pakko ostaa paikalliselta verkkoyhtiöltä, joka on täten monopoliasemassa.

Valtion vero koostuu sähköverosta ja arvonlisäverosta. Arvonlisäveroa maksetaan 24 prosenttia sekä siirrosta että energiasta. Sähkövero määritellään käytetyn määrän mukaan, sentteinä kilowattituntia kohden.

Carunan aiheuttaman kohun seurauksena hallitus on jo ryhtynyt lainsäädäntötoimiin. Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) kertoi esittävänsä uuteen sähkömarkkinalakiin pykälät sille, paljonko hintoja voi siirrossa korottaa kerralla ja miten usein korotuksia voi tehdä.

Kuluttaja-asiamies Hentunen toivoo, että laissa määritellään samalla tarkasti, miten korotus lasketaan, jolloin estetään verollisilla ja verottomilla hinnoilla kikkailu.

Uutena tapauksena Energiavirasto on alkanut tutkia Carunan Espoossa suunnittelemia muutoksia yö- ja päiväsähkön kellonaikoihin. Selvityspyyntö on tullut asiakkailta.

Muutoksia Caruna aikoo tehdä maaliskuun alusta. Halvan yösähkön tunnit vähenevät ja kalliin päiväsähkön lisääntyvät. Yösähköä käyttävien asiakkaiden mukaan muutoksella on loppuhintaan iso vaikutus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat