Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Handelsbankenilla ei ollut oikeutta nostaa kuntien lainakorkoja – pankin palautettava rahat

Finanssikriisin vaikutukset eivät olleet riittävä peruste korkojen nostolle, katsoo korkein oikeus. Samantyyppinen kanne on vireillä Nordeaa vastaan.

Talous
 
Tuomas Selänne
Handelsbanken hävisi lainakorkoja koskevan riidan kuntien kanssa.
Handelsbanken hävisi lainakorkoja koskevan riidan kuntien kanssa. Kuva: Tuomas Selänne

Korkein oikeus (KKO) on määrännyt Handelsbankenin palauttamaan kuntayhtymille rahat, jotka se sai korottamalla lainojensa marginaalia yksipuolisesti vuosina 2009–2010.

Tiistaina annetussa päätöksessään KKO toteaa, ettei Handelsbankenilla ollut oikeutta korottaa korkomarginaaliaan kansainvälisen finanssikriisin vaikutuksiin vedoten. KKO kumosi vuonna 2013 annetun hovioikeuden tuomion.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymä sekä useat kunnat nostivat vuosina 1998–2007 Handelsbankenilta yhteensä noin 120 miljoonan euron arvosta lainoja.

Vuonna 2009 lainojen yhteismäärä oli runsaat 46 miljoonaa euroa, kun Handelsbanken ilmoitti, että se korottaa korkomarginaalia 0,45–0,6 prosenttiyksikköä. Pankki perusteli korotusta sillä, että sen varainhankinnan kustannukset olivat kansainvälisen finanssikriisin seurauksena nousseet.

KKO:n ratkaisun seurauksena Handelsbankenin on siis maksettava takaisin vajaa kolme miljoonaa euroa sekä tuotto- ja viivästyskorkoa takaisin maksettavalle summalle koko ajalta.

”Päällimmäinen reaktio on tietysti pettymys. Muuten emme tule ratkaisua kommentoimaan”, sanoo Handelsbankenin lakimies Stefan Sveholm.

KKO:n päätös tuskin johtaa kannetulvaan kunnilta, koska marginaalien korotuksia tehtiin seitsemän vuotta sitten.

Vaikka kanneoikeus ei olisi vanhentunut, ei korotuksia riitauttava kanne todennäköisesti menesty tuomioistuimissa, jos marginaalikorotukset on aikoinaan hyväksytty.

Handelsbanken-tuomiolla voi sen sijaan olla vaikutuksia KKO:ssa vireillä olevaan usean kunnan kanteeseen finanssiyhtiö Nordeaa vastaan. Siinä on kyse samantyyppisestä asiasta.

Kuntien asianajajana toimiva Jörgen Hammarström Hammarström Puhakka Partnersilta sanoo, että valituslupaa on pyydetty jo keväällä 2014, mutta mitään ei ole vielä kuulunut.

”Oletamme tietysti, että meidänkin tapauksemme tullaan kuulemaan. Tapausten pääasiat ovat aika yhteneväisiä. Olisi oikeusmurha, jos valituslupaa ei tulisi.”

Hammarström arvioi, että Nordea-tapauksessa kyse on noin 8 miljoonasta eurosta, jonka päälle tulisivat vielä tuotto- ja viivästyskorot.

Viidellä energiayhtiöllä oli myös vuonna 2009 nostettu kanne Nordeaa vastaan lainamarginaalien korottamisesta, mutta se sovittiin.

Handelsbanken-tuomiosta ei voida vetää liian suuria johtopäätöksiä esimerkiksi kuluttajille myönnettyjen lainojen suhteen, koska tapaus on tarkkarajainen. Siinä on kyse siitä, miten laaja harkintavalta pankilla on korottaa korkomarginaalia julkisyhteisöjen ja yritysten kanssa tehdyissä lainasopimuksissa.

Vaasan yliopiston rahoituksen professori Sami Vähämaa pitää päätöstä kuitenkin merkittävänä myös siksi, että se saattaa toimia esteenä mahdolliselle asuntolainojen korkomarginaalien korottamiselle tulevaisuudessa.

Vähämaa huomauttaa, että pankkien kilpaillessa asiakkaista kymmenen vuotta sitten lainojen marginaalit olivat mitättömiä. Nyt myös asuntolainojen viitekorot, euriborit, ovat joko nollissa tai negatiivisia.

”Jos markkinakorot vielä hieman laskevat, alkaa kohta olla käsillä tilanne, jossa pankit häviävät rahaa vanhoista lainoista”, Vähämää sanoo.

”Pankeilla on varmaan intressi saada nostettua marginaaleja. Tämä päätös voi hankaloittaa pankkien yksipuolisesti tekemiä muutoksia lainaehtoihin.”

Handelsbankenin Sveholm arvioi, että päätöksellä voi olla vaikutuksia kuluttajaluottoihin vain sitä kautta, että lainsäätäjä haluaa ottaa asiaan kantaa.

Myös Finanssivalvonnan (Fiva) toimistopäällikkö Timo Peltonen korostaa, ettei KKO:n päätöksellä ole suoria vaikutuksia esimerkiksi asuntolainoihin.

”Kuluttajapuolen marginaalien korotukset on tehty uudessa laissa oikeastaan mahdottomaksi. Mutta kyllä tästä varmasti keskustelua tulee.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat