Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

KKO: Pankilla ei ollut oikeutta nostaa korkoja

Finanssikriisin vaikutukset eivät olleet riittävä peruste korkojen nostolle, katsoo korkein oikeus. Samantyyppinen kanne on vireillä Nordeaa vastaan.

Talous
 
Tuomas Selänne
Handelsbanken hävisi lainakorkoja koskevan riidan kuntien kanssa.
Handelsbanken hävisi lainakorkoja koskevan riidan kuntien kanssa. Kuva: Tuomas Selänne

Korkein oikeus (KKO) on määrännyt Handelsbankenin palauttamaan kuntayhtymille rahat, jotka se sai korottamalla lainojensa marginaalia yksipuolisesti vuosina 2009–2010.

Tiistaina antamassaan päätöksessä KKO toteaa, ettei Handelsbankenilla ollut oikeutta korottaa korkomarginaaliaan kansainvälisen finanssikriisin vaikutuksiin vedoten.

KKO kumosi hovioikeuden vuonna 2013 antaman tuomion.

KKO:n päätös tuskin johtaa kanteisiin muilta kuntayhtymiltä.

Vaikka kanneoikeus ei olisi vanhoissa tapauksissa vanhentunut, korotuksia riitauttava kanne ei todennäköisesti menesty tuomioistuimissa, jos se on aikoinaan hyväksytty.

KKO:ssa vireillä olevaan Nordea-kanteeseen päätös voi vaikuttaa. Myös siinä kunnat ovat riitauttaneet pankin yksipuolisesti tekemät lainamarginaalien korotukset.

Kuntien asianajajana toimiva Jörgen Hammarström sanoo, että valituslupaa on pyydetty jo keväällä 2014 mutta mitään ei ole vielä kuulunut.

”Oletamme tietysti, että meidänkin tapauksemme tullaan kuulemaan. Tapaukset ovat aika yhteneväisiä. Olisi oikeusmurha, jos valituslupaa ei tule.”

Koska Handelsbanken-tuomio koskee julkisyhteisöjen ja yritysten lainoitusta, siitä ei pidä tehdä suoria johtopäätöksiä kulutusluotoista.

Vaasan yliopiston rahoituksen professori Sami Vähämaa pitää päätöstä kuitenkin merkittävänä, koska se saattaa toimia välillisesti esteenä esimerkiksi mahdolliselle asuntolainojen korkomarginaalien korotukselle tulevaisuudessa.

”Pankeilla on varmaan intressi saada nostettua marginaaleja. Tämä päätös voi hankaloittaa yksipuolisesti tehtyjä muutoksia lainaehtoihin.”

Useat kuntayhtymät lainasivat vuosina 1998–2007 Handelsbankenilta rahaa yhteensä noin 120 miljoonan euron arvosta.

Vuonna 2009 lainojen yhteismäärä oli runsaat 46 miljoonaa euroa, kun Handelsbanken ilmoitti korottavansa korkomarginaalia 0,45–0,6 prosenttiyksikköä.

Handelsbanken perusteli korotusta sillä, että pankin varainhankinnan kustannukset olivat kansainvälisen finanssikriisin seurauksena kasvaneet.

KKO:n ratkaisun seurauksena Handelsbankenin on maksettava muutama miljoona euroa takaisin kuntayhtymille, minkä lisäksi se joutuu vielä maksamaan tuotto- ja viivästyskorkoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat