Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Caruna konstailee hinnankorotuksilla

Caruna laskee siirtohintaansa mukaan valtion sähköveron, jolloin uusi korotus on 14 prosenttia.

Talous
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Sähkönsiirtoyhtiö Carunan sähköverkkoa Espoon Finnoossa.
Sähkönsiirtoyhtiö Carunan sähköverkkoa Espoon Finnoossa. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Suurilla hinnankorotuksillaan huomiota saanut sähkönsiirtoyhtiö Caruna jatkaa numeroilla konstailua kertoessaan uusimmista korotuksistaan.

Kuluttaja-asiamies Päivi Hentunen ja Caruna ilmoittivat viime torstaina päässeensä neuvotteluissaan sopimukseen siitä, että Caruna kohtuullistaa korotuksia, jotka se ottaa käyttöön maaliskuun alussa.

Tiukkaan arvosteluun törmännyt Caruna kertoi edelleen nostavansa siirtomaksuja mutta samalla pienentävänsä kiinteää perusmaksua. Sen seurauksena maaliskuun korotus on yhtiön mukaan asiakkaille keskimäärin 14 prosenttia sähkövero mukaan luettuna.

Alalla on kuitenkin tapana ilmoittaa sähkönsiirron hinta itsenäisesti ilman veroa. Kun korotus lasketaan alan yleisen käytännön mukaan, se on keskimäärin yli 20 prosenttia.

Alkuperäisessä ilmoituksessa Caruna kertoi nostavansa siirtohintojaan keskimäärin 27 prosenttia. Tässäkin korotuksessa oli mukana valtiolle menevä sähkövero, joka on yhä ennallaan. Carunan hinnankorotus ilman sähköveroa oli keskimäärin 40–45 prosenttia.

Carunasta poiketen muut sähkönsiirtoyhtiöt ilmoittavat hinnanmuutokset ilman veroja tai kummallakin tavalla laskettuna.

Sähkönsiirtoyhtiö Elenia kertoi korottavansa huhtikuun alusta hintojaan keskimäärin 9,4 prosenttia. Vaikutus asiakkaan verolliseen siirtohintaan on kuusi prosenttia.

Carunaa mainitsematta Elenia sanoi ilmoittavansa muutoksen sekä verollisesta että verottomasta hinnasta epäselvyyksien välttämiseksi.

Helsingissä Helen-sähköverkko ilmoitti nostavansa siirtohintoja huhtikuussa keskimäärin yhdeksän prosenttia. Jos korotus lasketaan Carunan tapaan sähkövero mukaan luettuna, korotus pienenee Elenian tavoin kuuteen prosenttiin.

Helen-sähköverkon toimitusjohtaja Risto Harjanne katsoo, että kuluttajalle tulevasta sähkölaskusta puhuttaessa laskentaperusteet on syytä pitää selkeinä, koska sähkölasku koostuu kolmesta erillisestä ja itsenäisestä osasta: sähköenergiasta, sähkönsiirrosta ja verosta. Kukin osa muodostaa laskun loppusummasta karkeasti arvioituna noin kolmanneksen.

Lasku sähköenergiasta maksetaan sähkön myyjälle, joita voi nykyisin kilpailuttaa. Pakollista sidosta paikalliseen tuottajaan ei enää ole.

Sähkönsiirto on edelleen pakko ostaa paikalliselta yhtiöltä, joka on täten monopoliasemassa.

Vero muodostuu sähköverosta ja arvonlisäverosta. Arvonlisäveroa maksetaan 24 prosenttia sekä siirrosta että energiasta. Sähkövero määritellään käytetyn määrän mukaan sentteinä kilowattituntia kohden.

Carunan aiheuttaman keskustelun seurauksena hallitus on jo ryhtynyt lainsäädäntötoimiin. Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) kertoi esittävänsä uuteen sähkömarkkinalakiin pykäliä sille, paljonko siirrossa voi korottaa hintoja kerralla ja miten usein korotuksia voi tehdä.

Kuluttaja-asiamies Hentunen toivoo, että laissa määritellään samalla tarkasti, miten korotus lasketaan. Sillä estettäisiin verollisilla ja verottomilla hinnoilla keinottelu.

Uutena tapauksena Energiavirasto on alkanut tutkia Carunan Espoossa suunnittelemia muutoksia yö- ja päiväsähkön kellonaikoihin. Selvityspyyntö on tullut asiakkailta.

Muutoksia Caruna aikoo tehdä maaliskuun alusta. Halvan yösähkön tunnit vähenevät ja kalliin päiväsähkön lisääntyvät. Yösähköä käyttävien asiakkaiden mukaan muutoksella on loppuhintaan iso vaikutus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat