Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yrittäjä tekee avaruudesta bisnestä – jo toinen raketti yritetään saada ehjänä takaisin maahan

Muskin SpaceX yrittää toistaa saman ihmeen kuin joulukuussa. Silloin kantoraketti palasi turvallisesti maahan ensimmäistä kertaa.

Talous
 
JOE SKIPPER / REUTERS
SpaceX:n Falcon 9 lähdössä lentoon Cape Canaveralin tukikohdasta joulukuun 21. 3015.
SpaceX:n Falcon 9 lähdössä lentoon Cape Canaveralin tukikohdasta joulukuun 21. 3015. Kuva: JOE SKIPPER / REUTERS

Yhdysvaltojen armeijan Floridan Cape Canaveralin avaruuskeskuksessa eletään tänään keskiviikkona jännittäviä aikoja, kun yrittäjä ja keksijä Elon Muskin SpaceX lähettää uuden kantoraketin avaruuteen.

Kantoraketin ja samalla sen kuljettaman satelliitin lähetys luultavasti onnistuu. Avaruuskeskuksessa aiheuttaa kuitenkin kylmää hikeä se, hajoaako Falcon 9 -kantoraketin ensimmäinen vaihe ennen kuin se laskeutuu laskeutumispaikalleen Atlantin valtamereen lähelle Cape Canaveralia. Ja palaako se ylipäätään ehjänä maan pinnalle lyhyeltä mutta nopealta lennoltaan?

SpaceX varoitti jo tiistaina, että laskeutuminen saattaa epäonnistua. Satelliitin lähetys alkaa kello 6.46 Floridan aikaa eli keskiviikon ja torstain välisenä yönä kello 1.46 Suomen aikaa. Jos sää ei salli, uusi yritys tehdään torstaina.

Elon Musk on muun muassa maksujärjestelmä PayPalin kehittäjä ja sähköautoyhtiö Teslan toimitusjohtaja.

Viime vuoden joulukuussa yhtiö onnistui saamaan Falcon 9:n ehjänä Cape Canaveraliin sen jälkeen, kun satelliitti oli vienyt muutamia viestintäsatelliitteja noin 700 kilometrin päähän ilmakehän yläpuolelle eli sinne, missä on jo ennestään tuhansia satelliitteja.

Se oli historiallinen tapahtuma, koska aikaisemmin ensimmäisen vaiheen kantoraketteja ei ole saatu ehjänä maan pinnalle.

Satelliitin on tarkoitus viedä avaruuteen lentoyhtiö Boeingin rakentama SES-9-satelliitti. Se on tarkoitettu takaamaan nopeampia televisiolähetyksiä ja muuta tiedonvälitystä Aasian puoleisen Tyynenmeren alueella.

SpaceX yrittää tehdä avaruudesta bisnestä.

Kaikkialle levinnyt internet vaatii lisää satelliitteja, jotta uudet verkossa toimivat bisnekset saadaan toimimaan jouhevasti ja nopeasti. Pyrkimys on saada jokaiseen maailmankolkkaan nopea internetyhteys, jotta videot, 3d-tulostukset ja paikannukset onnistuvat.

Kaikki tavarat ovat pian yhteydessä toisiinsa, mikäli visionäärien haaveet toteutuvat. Koko maailma on pian katsottavissa suorassa videolähetyksessä, sanoi suomalaisen Iceyen toimitusjohtaja Rafal Modrzewski Helsingin Sanomien haastattelussa tammikuussa.

Haaveet eivät onnistu, ellei avaruudessa ole riittävästi tehokkaita viestintäsatelliitteja. Ongelma on ollut kertakäyttöisten kantorakettien kallis hinta. Jos raketteja voisi käyttää uudelleen korjauksen jälkeen, muun muassa satelliittien lähettämisestä tulisi halvempaa.

Tämän takia vain valtioilla on ollut tähän asti varaa toimia avaruudessa laajassa mittakaavassa.

Elon Musk aikoo tehdä avaruudesta bisnestä, mutta sitä ennen hänen pitää pysyä alentamaan toiminnan kustannuksia.

SpaceX -kantoraketti laskeutui onnistuneesti takaisin Maahan
SpaceX -kantoraketti laskeutui onnistuneesti takaisin Maahan
SpaceX Falcon 9 raketti lähetettiin onnistuneesti avaruuteen Floridan Cape Canaveralista maanantaina paikallista aikaa. Raketin mukana avaruuden reunalle matkannut kantoraketti saatiin ohjattua turvallisesti ja ehjänä takaisin maanpinnalle. Kantoraketin voi tankata ja käyttää uudelleen. Sen kärjessä noussee jonain päivänä turisteja hetkellisesti avaruuteen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat