Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuluttaja-asiamies selvittää kaasun hinnan korotusta – ”Kutsumme Auroran neuvotteluihin”

Lähes 50 prosentin hinnankorotuksista päättänyttä Aurora-yhtiötä voi pahimmillaan uhata ryhmäkanne

Talous
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Kotitalouden lukemalasku kaasun kulutuksesta. Kuvassa näkyy energian myyntihinta eli Gasum Oy:n osuus (6,00 euroa), ja energian siirtohinta eli Aurora Kaasunjakelu Oy:n osuus (37,28 euroa)
Kotitalouden lukemalasku kaasun kulutuksesta. Kuvassa näkyy energian myyntihinta eli Gasum Oy:n osuus (6,00 euroa), ja energian siirtohinta eli Aurora Kaasunjakelu Oy:n osuus (37,28 euroa) Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Kuluttaja-asiamies Päivi Hentunen vaatii Aurora Kaasunjakelulta selvitystä kaasun siirtohintojen suurista korotuksista.

”Lähetämme tälle yritykselle huomenna postia ja ehdotamme tapaamispäiviä ensi viikon lopulle.”

Hentunen kertoo, että Kuluttajavirasto lähetti yhtiölle kirjeen hintojen korotuksista jo joulukuussa Auroran asiakkaan valituksen vuoksi.

Hentusen mukaan Aurora vastasi viraston kyselyyn, mutta ei riittävän kattavasti. Kuluttajavirasto päätti vaatia lisäselvityksiä yhtiöltä, kun asiakkaat havahtuivat alkuvuodesta yllättävän suuriin laskuihin ja Suomen Kuvalehti uutisoi hintojen korotuksesta.

Jatkotoimenpiteet riippuvat siitä, suostuuko Aurora kohtuullistamaan kertakorotusta vapaaehtoisesti.

”Jos yrityksellä ei tätä tahtotilaa ole, mietimme, onko tämä nyt se tapaus, jonka perusteella teemme ryhmävalituksen tai ryhmäkanteen.”

Aurora teki tammikuussa liesiasiakkaidensa kaasun siirron hintaan valtavat korotukset. Joidenkin kiinteähintaisten sopimusten siirtomaksu kasvoi peräti 47 prosenttia.

”Lähdemme nyt keskustelemaan yrityksen kanssa ihan niin kuin Carunankin tapauksessa. Tuomme esille näkemyksemme siitä, että kuluttajansuojalain mukaan näin suuria korotuksia voi pitää kohtuuttomina.”

Kuluttaja-asiamies pääsi viime viikolla sopuun sähkön siirtohintoja niin ikään rajusti nostaneen Carunan kanssa. Myös tässä tapauksessa Carunan yllä leijui joukkokanteen uhka.

Suomen suurin sähkönsiirtäjä Caruna aikoi nostaa siirtohintojaan keväällä useita kymmeniä prosentteja.

Korotukset eivät nyt toteudu täysimääräisinä, vaan Caruna alentaa sähkönsiirron jo korotettuja perusmaksuja 25 prosentilla helmikuun 2017 loppuun saakka.

”Keskimääräiset korotukset putosivat tältä vuodelta ensi vuoden helmikuuhun asti vähän alle 15 prosenttiin. Ensi vuonna hinnat nousevat sitten 17 prosenttia lisää.”

HS:n mukaan alan yleistä laskukäytäntöä noudattamalla Carunan korotukset ovat hieman yli 20 prosenttia. Caruna lisää omassa laskutavassaan hintaan mukaan sähköveron.

Carunan kohdalla kuluttaja-asiamies arvioi etukäteen, että kohtuullinen korotus olisi noin 10–15 prosentin välillä.

Kohtuullisen korotuksen kokoa ei määritetä laissa, joten se vaihtelee tapauskohtaisesti. Hentunen sanookin, ettei Carunan tapausta voi täysin soveltaa Auroraan.

Kuluttajavirasto voi puuttua vain kertakorotuksiin. Pitkällä aikajaksolla hintojen kehitystä sekä Carunan että Auroran kohdalla valvoo Energiavirasto.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat