Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläkeyhtiö Varma sai RAY:n asiakkaakseen – houkuttimena 755 000 euron työhyvin­vointiraha

Valtion pelimonopoli sai 755 000 euroa rahaa, jota ei ole tarkoitettu eläkeyhtiöiden kilpailuun asiakkaista.

Talous
 
Viena Kytöjoki
Kotimaiset pelimonopolit RAY, Veikkaus ja Fintoto aiotaan yhdistää vuonna 2017. Kuvassa RAY:n rulettipöytä.
Kotimaiset pelimonopolit RAY, Veikkaus ja Fintoto aiotaan yhdistää vuonna 2017. Kuvassa RAY:n rulettipöytä. Kuva: Viena Kytöjoki
Fakta

Tyky-rahoja mennyt vääriin tarkoituksiin

 Osa eläkeyhtiöistä käyttää työhyvinvointirahoja osin asiakkaiden kalasteluun eikä työhyvinvointiin.

 On tiedossa, että eläkeyhtiöt ovat maksaneet paljon työhyvinvointirahaa yhtiöille. RAY:n tapaus kertoo, että sitä on suunnattu myös julkisoikeudelliselle yhteisölle.

Valtion pelimonopoli Raha-automaattiyhdistys (RAY) siirsi työeläkevakuutuksensa Varmaan poikkeuksellisen suuren työhyvinvointilupauksen jälkeen.

Työeläkeyhtiö Varma lupasi maksaa RAY:lle 755 000 euroa työhyvinvointiin, jos se siirtää asiakkuutensa Ilmarisesta Varmaan vuosiksi 2015–2018.

RAY hyväksyi tarjouksen, vaikka sen hallinto ei saanut Varmalta konkreettista työhyvinvointisuunnitelmaa.

Ratkaisevaa oli työhyvinvoinnin rahoitus, sillä Helsingin Sanomien tietojen mukaan muut tarjouskilpailuun osallistuneet työeläkeyhtiöt tarjosivat noin puolet Varman lupaamasta määrästä.

Varman tarjoama työhyvinvointiraha (tyky) on yli kymmenen kertaa niin suuri kuin RAY:n maksamien palkkojen perusteella laskettu osuus 72 000 euroa.

Järjestelyssä ei ole mitään laitonta, mutta Finanssivalvonta on kiinnittänyt vuosia huomiota julkisten työhyvinvointirahojen käyttöön asiakaskilpailussa vastoin tarkoitusta.

Uudet asiakkaat, kuten RAY, ovat saaneet isoja työhyvinvointirahoja, kun taas suurin osa vanhojen asiakkaiden henkilökunnasta on jäänyt ilman.

Finanssivalvonnan mielestä työhyvinvointirahaa pitäisi jakaa niille yritysten ja yhteisöjen työntekijöille, joiden riski jäädä työkyvyttömyyseläkkeelle on kaikkein suurin.

Näin työeläkejärjestelmä pyrkii edistämään työhyvinvointia ja jatkamaan varsinkin iäkkäimpien työuria entistä pitemmälle.

RAY:n 1 650 työntekijästä suuri osa on nuoria opiskelijoita, jotka tekevät osa-aikatyötä ja jatkavat sen jälkeen muulle uralle.

RAY:n työntekijöiden keski-ikä on 35 vuotta.

RAY:n toimitusjohtaja Velipekka Nummikoski sanoo, että yhdistys kilpailuttaa vakuutuksensa normaalisti neljän vuoden välein.

”Ensin kilpailutamme meklarin, ja tämä meklari hoiti kilpailutuksen. Meklarikilpailutuksen voitti kansainvälinen Marsh”, Nummikoski kertoo.

Hänen mukaansa RAY:n työeläkeyhtiö vaihtui vuonna 2015 ensi kertaa tällä vuosituhannella. Ennen Varmaa vakuutukset hoiti toiseksi suurin työeläkeyhtiö Ilmarinen.

”Marsh sai tarjoukset ja teki yhteenvedon. Päätös työeläkeyhtiön valinnasta perustui kokonaisarvioon”, Nummikoski selvittää.

Hänen mukaansa RAY ei pyytänyt työeläkeyhtiöiltä valmiita suunnitelmia tai malleja työhyvinvoinnin parantamiseen.

”Haluamme itse toteuttaa nämä työhyvinvointihankkeet”, Nummikoski sanoo.

HS pyysi Raha-automaattiyhdistykseltä ja Varmalta tarjousta lakisääteisestä työeläkevakuutuksesta, jonka Varma oli lähettänyt meklariyhtiö Marshille. RAY antoi Varmalle vapauden päättää siitä, mitkä osat tarjouksesta se julkistaa.

Varma lähetti yleiset vakuutusehdot ja tietoa tunnusluvuistaan ja henkilöstöstään. Sen sijaan tiedot yhtiön tarjoamista työhyvinvointipanostuksista sisältävät Varman mukaan liikesalaisuuksia, joten niitä ei voisi julkaista edes asiakkaan luvalla.

Varman varatoimitusjohtaja Ville-Veikko Laukkanen sanoi keskiviikkona, että kymmenkertainen panostus johtui muun muassa siitä, että RAY:n toimialalla on vuorotyötä, nuorta työvoimaa ja paljon vaihtuvuutta.

”Puhutaan vapaa-ajan ja työn tasapainosta. Koimme, että on paljon asioita, joihin voimme vaikuttaa heidän kanssaan”, Laukkanen perustelee.

Laukkasen mukaan Varma on toimittanut kaiken asianmukaisen materiaalin meklarille, joka hoitaa kilpailutuksen julkisissa hankinnoissa.

”Tyky-raha on myönnetty riskiperusteisesti.”

Laukkasen mukaan Varma ei ole käyttänyt työhyvinvointirahaa sen tarkoituksen vastaisesti kilpailuun asiakkaista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat