Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Finanssivalvonta hermostui eläkeyhtiöihin – ei enää eläkerahaa uusien asiakkaiden kalasteluun

Fivan uudet ohjeet yrittävät estää työhyvinvointirahan käytön vastoin tarkoitusta.

Talous
 
Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA
Finanssivalvonta Fivan päärakennus sijaitsee Helsingin Kruununhaassa.
Finanssivalvonta Fivan päärakennus sijaitsee Helsingin Kruununhaassa. Kuva: Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA
Fakta

Nämä ovat kiellettyjä eläkerahan kohteita

 Finanssivalvonnan uusi ohje sallii työhyvinvointirahan (tyky-raha) käytön vain työkyvyttömyysriskin torjumiseen.

 Eläkeyhtiöt eivät enää saa käyttää tyky-rahaa tarjouskilpailuun asiakkaista.

 Rahaa ei saa mennä myöskään laitteisiin, kuten kuntosaleihin ja työpöytiin.

 Kiellettyjä ovat niin ikään työsuhde-edut, kuten liikunta- ja kulttuurisetelit.

 Työhyvinvointirahaa ei saa käyttää myöskään työturvallisuuden edistämiseen eikä työterveyshuoltoon.

Finanssivalvonta (Fiva) panee kuriin eläkeyhtiöitä, jotka käyttävät eläkerahoja kilpailuun asiakkaista.

Fivan uudet ohjeet puuttuvat käytännössä suurimpien eläkeyhtiöiden Varman ja Ilmarisen käytäntöön, jossa suunnataan osa työhyvinvointirahoista tarjouskilpailuun asiakkaista. Fivan johtoryhmä käsitteli uutta ohjetta torstaina, ja sen on tarkoitus tulla voimaan lähiaikoina.

HS kertoi torstaina, että valtion pelimonopoli Raha-automaattiyhdistys (RAY) siirsi työeläkevakuutuksensa Varmaan poikkeuksellisen suuren työhyvinvointilupauksen jälkeen.

Käytännössä Varma osti RAY:n asiakkaakseen lupaamalla työhyvinvointiin 755 000 euroa, kun muut eläkeyhtiöt tarjosivat puolet vähemmän.

Fivan ja HS:n selvitykset ovat osoittaneet jo aiemmin, että suuret eläkeyhtiöt käyttävät eläkerahoja osin uusien asiakkaiden kalasteluun eivätkä välttämättä työhyvinvoinnin edistämiseen, kuten on tarkoitus.

Fivan uudet ohjeet yrittävät estää työhyvinvoinnin torjuntaan kerättyjä rahoja siirtymästä kynnysrahaksi asiakkuuksiin.

Finanssivalvonnan ohje sallii siksi työhyvinvointirahan käytön vain työkyvyttömyysriskin torjuntaan. Siksi eläkeyhtiön pitää laatia kirjalliset toimintaperiaatteet, joiden mukaan rahaa menee todennettavissa oleviin työkyvyttömyysriskeihin.

Rahan pitää siis jakautua entistä tasaisemmin kaikille saman alan yrityksille, joissa on isoja työkyvyttömyysriskejä. Viime vuosina eläkeyhtiöt ovat suunnanneet työhyvinvointirahoja muutamille prosenteille asiakkaista, joista monet ovat vaihtaneet eläkeyhtiötä työhyvinvointirahan houkuttelemina.

Fiva haluaa kohdistaa työhyvinvointirahat ensisijaisesti työkyvyn ylläpitohankkeisiin, kuten yhteisiin koulutuksiin.

Fiva puuttuu myös rahan lähteisiin. Kaiken jaettavan rahan pitää tulla siitä eläkemaksun osasta, jonka eläkeyhtiöt keräävät yrityksiltä työkyvyttömyysriskin hallintaan.

Varsinkin suurimmat eläkeyhtiöt ovat jakaneet rahaa enemmän kuin ne ovat keränneet tarkoitukseen työeläkemaksun osana. Esimerkiksi Varma kertoo käyttäneensä vuonna 2015 asiakkaidensa työkykyjohtamisen hankkeisiin 17,2 miljoonaa euroa, joista eläkeyhtiö kustansi työkyvyttömyysriskin hallintaosalla 5,6 miljoonaa euroa.

Ero kerätyn ja maksetun rahan välillä on kolminkertainen. Ylitys on pois työeläkejärjestelmästä.

Kun tarkasteluun ottaa kaikki viisi eläkeyhtiötä, niiden tarjoaman työhyvinvointirahan määrä on puolittumassa. Työkyvyttömyysriskin torjuntaan käytettävä kokonaissumma pysyy kuitenkin samana, jos yritykset seuraavat Fivan ohjetta.

Finanssivalvonta suosittaa, että yrityksen on sijoitettava työhyvinvointihankkeeseen vähintään yhtä paljon kuin se saa eläkeyhtiöltä. Tämä on viesti vakuutusmeklareille, jotta ne lopettaisivat summittaisen huutokaupan työhyvinvointirahan määrällä.

Isot yhtiöasiakkaat kilpailuttavat työeläkevakuutukset useimmiten meklariyhtiöiden avulla, mikä on johtanut miljoonien eurojen arvoisten työhyvinvointirahojen maksamiseen.

Finanssivalvonnan sidosryhmät antoivat tammikuussa lausuntonsa uusista ohjeista. Kilpailu- ja kuluttajavirasto pitää kannatettavana ja myönteisenä sitä, että Fiva puuttuu työeläkeyhtiöiden toimintaan, jos ne käyttävät työkyvyttömyysriskin hallintaan tarkoitettuja varoja vastoin käyttötarkoitusta.

Työeläkeyhtiöistä uudet ohjeet saavat lähes varauksettoman hyväksynnän pienemmiltä Elolta, Eteralta ja Veritakselta. Suurimmilla eli Varmalla ja Ilmarisella on eniten huomautettavaa.

Ilmarinen ja Varma ovat huolissaan siitä, että yhtiöt ovat tehneet työhyvinvointirahoituksesta useita vuosia jatkuvia yksityisoikeudellisia sopimuksia. Ilmarisen mukaan siirtymäajan pitäisi olla toiminnan rahoituksessa kolme vuotta.

Fiva tiedottaa uusista ohjeistaan ensi maanantaina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat