Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Konecranesin merkittävä yritysjärjestely kangertelee

Hallituksen puheenjohtaja Stig Gustavson kertoo ottavansa yhteyttä Terexiin.

Talous
 
Reuters
Kiinalainen Zoomlion yrittää ostaa yhdysvaltalaisen Terexin, joka on sopinut yhdistymisestä suomalaisen Konecranesin kanssa.
Kiinalainen Zoomlion yrittää ostaa yhdysvaltalaisen Terexin, joka on sopinut yhdistymisestä suomalaisen Konecranesin kanssa. Kuva: Reuters

Yhdysvaltalainen nostolaitteiden valmistaja Terex pyytää kiinalaiselta monialayhtiöltä Zoomlionilta korotettua ostotarjousta, kertoi uutistoimisto Reuters.

Reutersin mukaan Zoomlionin Terexistä aiemmin tarjoama 3,3 miljardia dollaria (noin 3 miljardia euroa) eli 30 dollaria osakkeelta ei riitä, jotta Terex hylkäisi sovitun yhdistymisen suomalaisen nostolaitteita valmistajan Konecranesin kanssa.

Terex ei ole Reutersin mukaan ilmaissut täsmällistä hintaa, jolla se olisi valmis perumaan yhdistymisensä Konecranesin kanssa.

Konecranesin hallituksen puheenjohtaja Stig Gustavson kertoo saaneensa tiedon Reutersin uutisesta. Hän sanoo ottavansa yhteyttä Terexiin selvittääkseen, mitä asiassa on taustalla.

”On silti selvää, että me emme voi kilpailla Kiinan valtion kanssa, koska meillä on sitova tarjous Terexin kanssa.”

Zoomlion on ilmeisesti Kiinan valtion rahoittama yritys.

Gustavson ei halua kommentoida Reutersin uutista, koska asiaan liittyvä tieto voi vaikuttaa osakekursseihin.

Hänen mielestään Reuters on välittänyt asiasta paljon kyseenalaista tietoa. Gustavson kutsuu asiasta liikkuvia uutisia huhuiksi.

Ainakin keskiviikkona Terexin edustajat vahvistivat olevansa sataprosenttisesti Konecranesin kanssa tehdyn sopimuksen takana, Gustavson kertoo.

Terex on liikevaihdolla mitattuna Konecranesia suurempi. Yhdistymisessä syntyvän yhtiön pääkonttori sijaitsisi Suomessa.

Terex valmistaa laitteita myös Yhdysvaltojen puolustusvoimille ja muille liittovaltion laitoksille. Zoomlion puolestaan varustaa Kiinan armeijaa. Siksi poliitikot Yhdysvalloissa ovat kysyneet, mitä vaikutuksia Terexin myynnillä kiinalaisille olisi maan turvallisuuteen.

Periaatteessa voisi olla mahdollista, ettei kauppa saisi Yhdysvaltain viranomaisten hyväksyntää.

Terexin hallitus on hankalassa asemassa. Hallituksella on velvollisuus hyväksyä yhtiön ja sen osakkeenomistajien kannalta parempi tarjous.

Konecranesin ja Terexin yhdistymissopimus on kuitenkin poikkeuksellisen monimutkainen, minkä takia sitä on liki mahdotonta verrata Zoomlionin käteisellä suoritettavaan ostotarjoukseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat