Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailmankauppa romahti viime vuonna

Rajat ylittävä kauppa supistui edelliskerran vuonna 2009, jolloin maailmantalous vajosi taantumaan.

Talous
 

Maailmankaupan arvo romahti viime vuonna 13,8 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna, ilmenee Hollannin valtion taloudellisen tutkimuslaitoksen torstaina julkaisemasta katsauksesta.

Sanomalehti Financial Timesin mukaan maailmankauppa väheni viime vuonna ensi kerran sitten vuoden 2009. Silloin maailmantalous vajosi taantumaan syksyllä 2008 yhdysvaltalaisen investointipankin Lehman Brothersin vararikkoon kärjistyneen rahoitusmarkkinoiden kriisin seurauksena.

Torstaina julkaistu katsaus on ensimmäinen ennakkotieto maailmankaupan kehittymisestä viime vuonna. Maailmankauppa tarkoittaa rajat ylittävää tavaroiden myyntiä.

Rajat ylittävää kauppaa vähensi viime vuonna etenkin kysynnän supistuminen kehittyvissä kansantalouksissa. Merkittävä syy siihen on maailman toiseksi suurimman kansantalouden Kiinan talouskasvun hidastuminen.

Sijoittajat ja ekonomistit pelkäävät, että kuluvana vuonna maailmantalous ei kasva läheskään niin ripeästi kuin on ennustettu.

Finanssiyhtiö Citigroup heikensi keskiviikkona maailmantalouden tämän vuoden kasvuennustettaan 0,2 prosenttiyksikköä 2,5 prosenttiin.

Citigroupin pääekonomistin Willem Buiterin mielestä maailmantalouden taantuman riski on suuri. Maailmantalouden taantumalla hän tarkoittaa, että talous kasvaa alle kaksi prosenttia vuodessa.

Epäilyt maailmantalouden tilasta ovat vaikuttaneet alkuvuonna laajasti arvopaperimarkkinoilla. Osakkeiden hinnat ovat heittelehtineet ja raaka-aineiden hinnat halventuneet.

Levottomuus johtuu siitä, että sijoittajia vaivaa suuri epävarmuus maailmantalouden kehittymisestä.

Maailmantalouden kasvun hidastuminen vaikuttaisi väistämättä myös Suomen talouteen. Suomi on pieni avotalous, jonka talous nojaa vahvasti vientiteollisuuteen.

Vuonna 2009, jolloin maailmankauppa supistui viimeksi, Suomen bruttokansantuote supistui Tilastokeskuksen mukaan 8,3 prosenttia.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on jo varoittanut, että alkuvuonna maailmantalous on kehittynyt ennusteita heikommin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat