Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nokian Renkaiden toimitusjohtaja pahoittelee ”aikaisempaa toimintaa” – hallituksen puheenjohtaja kiistää huijausepäilyt

Nokian Renkaiden hallituksen puheenjohtaja Petteri Walldén sanoo, että kaikki rengasyhtiöt ovat lähettäneet tuotteitaan testeihin ennen massatuotantoa. Toimitusjohtaja Ari Lehtoranta pyytää anteeksi.

Talous
 
Sami Kilpiö
Nokian Renkaiden toimitusjohtaja Ari Lehtoranta
Nokian Renkaiden toimitusjohtaja Ari Lehtoranta Kuva: Sami Kilpiö

Nokian Renkaiden hallituksen puheenjohtaja Petteri Walldén kiistää väitteet siitä, että yhtiön johto olisi rahallisen hyödyn saamiseksi pyrkinyt manipuloimaan rengastestejä. Yhtiön toimitusjohtaja Ari Lehtoranta puolestaan pyytää anteeksi ja pahoittelee ”aikaisempaa toimintaamme” Nokian Renkaiden tiedotteessa.

Kauppalehti kertoi tänään, että Nokian Renkaat on manipuloinut renkaidensa testituloksia vuosien ajan. Testejä varten on valmistettu renkaita, jotka ovat liikkeestä saatavia parempia. Lehti perustaa väitteensä sähköposteihin, joita yhtiön työntekijät ovat lähettäneet toisilleen.

Kauppalehden mukaan rengastestien järjestelmällinen vääristely alkoi toimitusjohtaja Kim Granin neljätoista vuotta kestäneellä toimikaudella, eikä se ole loppunut uuden toimitusjohtajan Ari Lehtorannan aikana.

Lehtorannan mukaan ”toiminta alalla oli ajoittain kyseenalaista” silloin kun ”testaajat pyysivät testattavat renkaat valmistajilta”.

”Suoritimme toimintatapojemme tarkastuksen viime vuonna, jonka jälkeen täsmensimme testaussäännöstöämme, ja nyt se yksiselitteisesti kieltää erityisesti testejä varten tehtyjen renkaiden suunnittelun ja valmistuksen”, Lehtoranta sanoo tiedotteen mukaan.

Lehtorannan mukaan asia käsiteltiin viime vuonna myös hallituksessa.

”Pyydämme omalta osaltamme anteeksi ja pahoittelemme aikaisempaa toimintaamme”, hän sanoo tiedotteen mukaan.

Lehtorannan mukaan merkittävimmät testaajat ovat kuitenkin jo vuosia hankkineet renkaansa rengasliikkeistä ja tehneet renkaille myös jälkitestejä.

Hän kiistää epäilyt, että Nokian Renkaiden optiojärjestelmät olisivat kannustaneet huijaamaan.

”Toisin kuin julkisuudessa on vihjattu, yhtiön hallitus ei ole missään vaiheessa päättänyt sellaisista optiojärjestelmistä, jotka olisivat kannustaneet testivilppiin”, Lehtoranta katsoo.

Walldén puolestaan on toiminut yhtiön hallituksessa koko sen ajan, kun väitetty testien manipulointi on tapahtunut, eli vuodesta 2005 alkaen. Hallituksen puheenjohtaja hän on ollut vuodesta 2006 alkaen.

”Asiaa on mielestäni suurenneltu. Koko rengasala on aina toiminut niin, että pyydetään testiin seuraavan sesongin renkaat, jotka eivät ole vielä massatuotannossa. Joku voi käyttää siitä sanaa manipulointi, mutta minä en sitä termiä käyttäisi”, Walldén sanoo.

Sari Poijärvi / Taloussanomat
Nokian Renkaiden hallituksen puheenjohtaja Petteri Walldén.
Nokian Renkaiden hallituksen puheenjohtaja Petteri Walldén.

”Näissä huhuissa ei ole mitään muuta perää kuin se, mitä me tällä viikolla kerroimme: aikanaan on toimitettu testaajille seuraavan sesongin renkaita. Lopputuote voi poiketa vähän, mutta ei siinä ole mitään olennaista eroa massatuotannon renkaisiin.”

Walldén sanoo, ettei tiedä mistä Kauppalehden siteeraamat Nokian Renkaiden työntekijöiden sähköpostit, jotka näyttävät todistavan rahallisin tarkoitusperin tehdyn testimanipulaation, ovat peräisin.

”Sitä me nyt ihmettelemme. Tämä on aaveita vastaan taistelua. En ole nähnyt yhtään mailia, kuka on lähettänyt mitä kenelle ja mistä.”

Walldénin mukaan Nokian Renkaat muutti kaikki käytäntönsä viime syksynä, kun huhut sähköposteista alkoivat kiertää. Myös Lehtoranta, joka on johtanut yhtiötä vuoden 2014 syyskuusta, sanoi Kauppalehdelle keskiviikkona, ettei yhtiö valmista enää renkaita vain testejä varten.

”Katsoimme hallituksessa mikä on tilanne. Oma toiminta laitettiin kuntoon ja tulimme asiassa itse ulos aikaisemmin tällä viikolla. Nykyään testaaja saa ostaa renkaansa meidän kaupasta.”

Walldén kiistää jyrkästi ajatuksen siitä, että rahallinen motivaatio olisi kannustanut Nokian Renkaiden johtoa manipuloimaan testejä.

”Kauppalehden väitteessä, että hallituksen optiojärjestelmä on kannustanut tällaiseen testimanipulointiin, ei ole mitään totuuden perää. Ei hallituksessa ole edes puhuttu tällaisista. Meillä on ollut ihan normaali insentiivi- ja optiojärjestelmä, joka itse asiassa ainoana pörssiyhtiönä koski koko henkilöstöä.”

Walldén kertoo, ettei ole omasta paikasta huolissaan.

”En ole maailmassa mistään huolissani. Nämä ovat niitä asioita, että kun tietää itse toimineensa oikein parhaan tietonsa ja etiikkansa mukaan, niin enempää ei voi tehdä.”

Vesa Moilanen
Nokian Renkaat on manipuloinut rengastestien tuloksia, kerrottiin Kauppalehden uutisessa perjantaina.
Nokian Renkaat on manipuloinut rengastestien tuloksia, kerrottiin Kauppalehden uutisessa perjantaina.
Pekka Sakki / Lehtikuva
Nokian tehdas, Nokia.
Nokian tehdas, Nokia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat