Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jos Nokian Renkaat on manipuloinut testituloksia, sillä on satojen miljoonien eurojen vaikutus – kurssi laski yli seitsemän prosenttia

Talous
 
Pekka Sakki / Lehtikuva
Nokian tehdas, Nokia.
Nokian tehdas, Nokia. Kuva: Pekka Sakki / Lehtikuva

Jos väitteet Nokian Renkaiden järjestelmällisestä testimanipuloinnista pitävät paikkansa, se johtaa isoihin taloudellisiin menetyksiin. Kauppalehden perjantain uutisen jälkeen Nokian Renkaiden pörssikurssi laski Helsingin pörssissä noin 7,5 prosenttia eli yhtiön arvosta hävisi yli 300 miljoonaa euroa.

Kyse ei ole vain yksityisten sijoittajien varallisuudesta, vaan myös julkisista varoista. Suomen suurin eläkeyhtiö Varma on Nokian Renkaiden suurin suomalaisomistaja ja sen nykyinen toimitusjohtaja Risto Murto istui pitkään yhtiön hallituksessa.

Jo alustavat tiedot manipuloinnista pienensivät eläkeyhtiö Varman hoitaman eläkevarallisuutemme arvoa yli 13 miljoonaa euroa, Ilmarisen hoitaman salkun arvo pieneni kuutisen miljoonaa euroa ja Valtion eläkerahaston hoitaman eläkevarallisuuden arvoa väheni 2,5 miljoonaa euroa.

Julkisten eläkevarojen laskennallisesta arvosta katosi aamupäivällä yli 20 miljoonaa euroa, vaikka asian selvittely on vasta alussa. Jos tiedot osoittautuvat paikkansa pitäviksi, menetyksiä tulee lisää.

Menetyksistä suurin osa kohdistuu ulkomaisin omistajiin, sillä yhtiön noin 4,3 miljardin pörssiarvosta 70 prosenttia eli kolme miljardia euroa on hallintarekisteröity.

Finanssivalvonnalla (Fiva) ja mahdollisesti poliisillakin on perusteltua syytä aloittaa tutkinta epäillyistä arvopaperimarkkinarikoksista. Kauppalehden haltuunsa saamien sähköpostien mukaan jatkuvan testimanipulaation taustalla ovat osakkeen kurssikehitys sekä johdon palkitsemiseen rakennetut optio-ohjelmat.

Toki väitetty manipulointi on kasvattanut myös muiden kannustinten eli bonusten arvoa.

Viranomaisten on syytä tutkia, onko Nokian Renkaat syyllistynyt kurssimanipulaation ja tiedottamisrikokseen. Sopia kysyy sitäkin, miksi Nokian Renkaiden uusi johto ei heti lähettänyt pörssitiedotetta manipulaatioepäilyistä, kun ne tulivat yhtiön tietoon.

Perjantain kurssireaktio osoittaa, että syytä manipulaatioepäilyistä tiedottamiseen olisi ollut.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat