Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisten usko hyvään huomiseen heikkenee – työttömyyteen ei uskota löytyvän lääkettä

Kuluttajien näkemykset varsinkin työttömyyden kehityksestä olivat synkät.

Talous
 
Juhani Niiranen / HS
Kuluttajien odotukset Suomen taloudesta ja työttömyydestä ovat heikentyneet.
Kuluttajien odotukset Suomen taloudesta ja työttömyydestä ovat heikentyneet. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Suomalaisten kuluttajien luottamus omaan talouteensa ja maan talouteen pysytteli myös helmikuussa melko vaatimattomissa luvuissa Tilastokeskuksen mukaan.

Kuluttajien luottamusindikaattorin lukema oli helmikuussa 7,7, kun se tammikuussa oli 8,2 ja joulukuussa 2,4. Viime vuoden helmikuussa luottamusindikaattori sai arvon 10,6. Indikaattorin pitkän ajan keskiarvo on 11,6.

Barometriä varten haastateltiin helmikuun alkupuoliskolla 1 223 Suomessa asuvaa henkilöä.

Kuluttajien odotukset yleisestä taloudesta eli Suomen taloudesta ja työttömyydestä heikkenivät helmikuussa tammikuuhun ja vuodentakaiseen verrattuna. Näkemykset varsinkin työttömyyskehityksestä olivat synkät.

Myös odotukset omasta taloudesta pysyivät ennallaan vaisuina. Tästä huolimatta arviot omista säästämismahdollisuuksista olivat valoisat, Tilastokeskus kertoo.

Helmikuussa 53 prosenttia kuluttajista piti ajankohtaa hyvänä säästämiselle. Kotitalouksista 67 prosentilla oli jäänyt rahaa säästöön ja 82 prosenttia uskoi pystyvänsä säästämään seuraavan vuoden aikana. Pitkällä ajalla keskimäärin säästävien osuudet ovat 60 ja 74 prosenttia.

29 prosenttia kuluttajista uskoi, että Suomen taloustilanne paranee seuraavan vuoden aikana. Yhtä suuri osuus arvioi maamme talouden huononevan.

Oman taloutensa kohentumiseen luotti helmikuussa 25 prosenttia vastaajista. 15 prosenttia pelkäsi taloutensa huononevan vuoden kuluessa.

Työttömyyden vähenemistä kuluttajista odotti 13 prosenttia. 54 prosenttia arvioi työttömyyden lisääntyvän.

Työllisistä kymmenen prosenttia uskoi helmikuussa työttömyyden uhan viime kuukausina vähentyneen omalla kohdallaan ja 21 prosenttia arvioi uhan kasvaneen. Työllisistä 27 prosenttia koki, ettei heillä ole lainkaan vaaraa joutua työttömäksi.

Pääkaupunkiseudulla ja Pohjois-Suomessa oli muuta maata valoisampi kuva taloudesta. Väestöryhmistä ylemmät toimihenkilöt olivat optimistisimpia. Kielteisimmin talouskehitystä arvioivat eläkeläiset ja työttömät.

Myöskään suomalaisten yritysten suhdannearvioissa ei ole näkyvissä kohentumista, vaan ne ovat pysyneet helmikuussa pääosin ennallaan Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n kuukausittaisen selvityksen mukaan.

Ekonomisti Jouko Kangasniemi kertoo, että palveluyritykset arvioivat myynnin kasvun jatkuvan, mutta luottamus on pitkän aikavälin tarkastelussa yhä hieman alla keskiarvon.

Myös teollisuuden indikaattori on yhä tavanomaista matalammalla ja teollisuusyritykset arvioivat tuotantomäärien pysyvän lähikuukausina nykyisissä lukemissa. Rakentamisen luottamusindikaattori on lähellä pitkän aikavälin keskiarvoa.

Vähittäiskaupan luottamus hiipui jonkin verran tammikuusta. Vähittäiskaupan arviot ovat pitkän aikavälin keskiarvoa heikompia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat