Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuluttajaoikeuden asiantuntija Nokian Renkaiden huijaus­epäilystä: ”Jos väite pitää paikkansa, tämä on törkeämpää kuin Volkswagen”

Kauppaoikeuden dosentti Klaus Viitanen ihmettelee, miten rengastestaajat ovat suostuneet ottamaan renkaita suoraan valmistajilta.

Talous
 
Rengaskohun uskotaan heikentävän Nokian renkaiden myyntiä
Rengaskohun uskotaan heikentävän Nokian renkaiden myyntiä
Rengasliikkeissä pohdittiin kohun vaikutuksia kevään myyntisesonkiin. Toimittaja: Juha-Pekka Raeste, kuvaus ja leikkaus: Esa Syväkuru
Fakta

Volkswagenin päästöhuijaus

 Viime syksyllä julkisuuteen tuli tieto, että Volkswagen oli ohjelmoinut osan dieselmoottoreistaan niin, että typpipäästöt vähenivät, kun autojen päästöjä testattiin.

 Manipulointiohjelma asennettiin ainakin 11 miljoonaan autoon.

 Yhtiö kutsuu Euroopassa autot korjaukseen vuoden 2016 aikana.

 Autoilla, joissa on manipulointiohjelma, voi ajaa tavallisesti. Ne päästävät enemmän typpikaasuja kuin on kerrottu.

Helsingin yliopiston kauppaoikeuden dosentin Klaus Viitasen mielestä Nokian Renkaiden väitetty testimanipulointi on jopa pahempi uutinen kuin syksyllä julki tullut autojätti Volkswagenin päästöskandaali.

Suomen johtaviin kuluttajaoikeuden asiantuntijoihin lukeutuva Viitanen korostaa puhuvansa Kauppalehden perjantaina julkaistun uutisen tietojen nojalla ja sillä oletuksella, että uutisen tiedot pitävät paikkansa.

”Jos näin on, niin tämä on törkeämpi kuin Volkswagenin tapaus. Koska jos ollaan ihan rehellisiä, niin kuinka moni meistä valitsee auton polttoainepäästöjen perusteella, Väittäisin, että aika harva”, Viitanen sanoo.

”Volkswagen johti vähemmän harhaan kuluttajaa ja enemmän ympäristöviranomaisia. Nokian Renkaiden tapauksessa toiminta kohdistuisi nimenomaan kuluttajan päätöksentekoprosessin keskeisimpiin osiin. Kuluttajia olisi pyritty aika tarkoituksellisesti ja massiivisesti johtamaan harhaan.”

Mikäli väitteet Nokian Renkaiden toiminnasta pitävät paikkansa, Viitanen ei anna synninpäästöä myöskään rengastestien tekijöille. Hän ihmettelee, miten on ylipäänsä mahdollista, että rengastestejä tekevät tahot ottavat renkaita vastaan suoraan valmistajilta.

”Normaalikäytäntö on se, että kun teet testejä, marssit liikkeeseen ja otat valmistajien renkaat. Myyjä ei edes tiedä, että ne ovat menossa testiin”, Viitanen sanoo.

”Jos testaaja hyväksyy valmistajan lähettämät tuotteet, se jo lähtökohtaisesti houkuttelee lähettämään joko väärennettyjä tai laadultaan poikkeavia tuotteita.”

Nokian Renkaat myy Suomessa joka vuosi miljoonia renkaita. Viitasen mukaan kuluttajasuojajärjestelmä on kuitenkin niin hampaaton, että vaikka yhtiön katsottaisiin syyllistyneen väitettyihin toimiin, se pääsisi helpolla.

”Varmaan yksi syy, miksi näin on yhtiössä toimittu, jos väitteet pitävät paikkansa, on se, että siellä tiedettiin, ettei nykyinen järjestelmä mahdollista kunnon seuraamuksia”, Viitanen pohtii.

”Jos nyt oltaisiin kilpailupuolella, niin yhtiölle voitaisiin mätkäistä parinkymmenen miljoonan euron seuraamusmaksu. Mutta kuluttajapuolella kyseeseen tulee lähinnä se, että kuluttaja-asiamies voi hakea markkinaoikeudesta kieltoa tälle menettelylle.”

Yksittäiset kuluttajat voivat myös nostaa yksityis- tai ryhmäkanteen Nokian Renkaita vastaan.

”Herää kuitenkin kysymys, kuinka moni haluaa lähteä rähjäämään renkaiden takia. Jos on oletettavissa, että ryhmäkanteesta saattaisi saada viiden vuoden päästä parisataa euroa.”

Viitasen mielestä ei ole myöskään selvää, että kyseessä olisi siinä mielessä olennainen sopimusrikkomus, että kuluttajalla olisi oikeus vaatia kaupan purkua.

”Parasta olisi etukäteinen seuraamusmaksu. Tätä järjestelmää olisi pitänyt muuttaa jo kaksikymmentä vuotta sitten. Ehkä tämä tapaus, jos se osoittautuu todeksi, johtaa siihen, että asialle vihdoin tehdään jotain.”

Vesa Moilanen / Lehtikuva
Kauppalehti kertoi Nokian Renkaiden väitetystä testimanipulaatiosta perjantaina.
Kauppalehti kertoi Nokian Renkaiden väitetystä testimanipulaatiosta perjantaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat