Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvaltojen talous odotuksia paremmassa kunnossa

Talous
 
HS–Reuters
Shannon Stapleton / Reuters
Ihmiset ostivat elektroniikkaa alennusmyynnissä New Yorkissa marraskuussa.
Ihmiset ostivat elektroniikkaa alennusmyynnissä New Yorkissa marraskuussa. Kuva: Shannon Stapleton / Reuters

Washington

Yhdysvaltojen bruttokansantuote kasvoi kauppaministeriön tarkistettujen tietojen mukaan loka–joulukuussa ennakoitua enemmän.

Ennakkotietojen mukaan bruttokansantuotteen kasvuvauhti oli 0,7 prosenttia, mutta tarkistettujen tietojen mukaan 1,0 prosenttia. Uutistoimisto Reutersin kyselyssä ekonomistit arvioivat, että talouden kasvuvauhti olisi hidastunut 0,4 prosenttiin.

Kauppaministeriö ilmoittaa vuosineljänneksittäin tiedot bruttokansantuotteen kehittymisestä vuositason muutoksena. Bruttokansantuote tarkoittaa loppukäyttöön tuotettujen tavaroiden ja palveluiden yhteenlaskettua arvoa.

Merkittävä syy odotuksia parempaan talouskasvuun oli se, että yksityinen kulutus kasvoi selvästi

Ennakko-odotuksia voimakkaamman talouskasvun vuoksi osakkeet Yhdysvalloissa kallistuivat ja dollarin arvo suhteessa euroon vahvistui.

Ennakko-odotuksia voimakkaampi talouskasvu vahvistaa näkemystä siitä, että Yhdysvaltojen talous ei ole välttämättä niin alttiina maailmantalouden ongelmille kuin osa ekonomisteista on pelännyt.

Yhdysvallat on maailman suurin kansantalous, joka perustuu vahvasti kotimaiseen kysyntään.

Poikkeuksellinen edullinen raakaöljy on todennäköisesti lisännyt yksityistä kulutusta. Kevyen verotuksen takia raakaöljyn halpeneminen välittyy suoremmin kuluttajahintoihin. Edullisesta öljystä puolestaan kärsivät suuret öljy-yhtiöt.

Keskuspankki kiristi joulukuussa rahapolitikkaansa, koska se uskoo talouden kasvavan vakaasti. Ekonomistit ennustavat, että talouden kasvuvauhti kiihtyisi alkuvuonna runsaaseen kahteen prosenttiin.

Jos talouskasvu jatkuu vahvana, keskuspankki todennäköisesti kiristää rahapolitiikkaansa vielä lisää tämän vuoden aikana.

Tosin ennusteet voivat sittenkin osoittautua liian myönteisiksi, koska maailmantalouden ongelmat ovat mitä ilmeisemmin pahentuneet alkuvuonna. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF varoitti tällä viikolla, että se voi joutua heikentämään ennustetaan maailmantalouden kehittymisestä.

Viime 2015 Yhdysvaltojen bruttokansantuote kasvoi 2,4 prosenttia, mikä oli yhtä paljon kuin vuonna 2014.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat